Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Soma Davası’nda iş güvenliğinden sorumlu mühendislere tahliye


Soma Davası’nın 5’inci duruşmasında ara karar verildi. Tutuklu yargılanan iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Madenci aileleri karara gösterdi: “Katiller, hesap vereceksiniz!”

Soma Davası’nın 15 Aralık’ta başlayan ve 25 Aralık’ta sona eren 5’inci duruşmasında ara karar verildi. Mahkeme tutuklu yargılanan 8 sanıktan; iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz’ı adli kontrol şartıyla tahliye etti. Tutuklu yargılanan diğer maden mühendisleri Soma A.Ş Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü ve işveren vekili Akın Çelik, işveren vekili İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy’un tutukluluk halleri ise devam ediyor. Davada Soma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik de tutuklu yargılanmaya devam edecek.

“Katiller hesap verecek”
Soma Davası’nda Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan’ın ‘katliamın yaşandığı vardiyada görevli olmamaları’ gerekçesiyle verdiği mütalaa doğrultusunda iki tutuklu sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verilmesine madenci yakınları ve avukatlar tepki gösterdi. Bazı madenci yakınları sinir krizi geçirdi. Madenci yakını Pınar Gezer “Bugün bu kararla bizim eşlerimizi bir kez daha öldürdüler. Bu mu adalet? Gece yarılarına kadar, günlerce süren duruşmaları çocuklarımızı evde bırakıp takip ediyoruz? Bu muydu adalet? Peşlerini bırakmıyoruz. Eninde sonunda katiller hesap verecek” dedi.

Mesleki sorumluluk yok sayılamaz
Maden mühendisleri, mesleki sorumlulukları gereği maden ocağında sınır değerini aşan gaz ölçümlerinden havalandırmaya, güvensiz üretime zorlanan çalışma biçimine, alınmayan her bir işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemine kadar birçok değişkenin muhataplarından biridir. Soma’da olduğu gibi maden mühendislerinin mesleki sorumluluklarını yerine getirmemesi kendi hayatlarına, çalışma arkadaşlarının hayatına mal oluyor. Mühendisler iş cinayetlerini önlemede aktif rol alabilecekken güvencesiz çalışma koşulları, işsizlik tehdidi sebebiyle bu pozisyondan vazgeçip tehlikeleri görmezden gelmeleriyle ve kendilerini sömürü düzeninin bir parçası olarak görmeleriyle yeni iş cinayetlerinin sorumluluğunu da üstlenmiş oluyorlar. Bu yaşanan güvencesizliği daha da derinleştiriyor. Madenin çalışma koşullarının her vardiyada benzer olduğu göz önüne alınırsa, “vardiyada değildi” gerekçesiyle davadan çıkan tutuksuz yargılanma durumu, yok sayılan sorumlulukları aklamıyor.

Soma Davası’nda son duruşma sonrası oluşan durumda 4’ü mühendis 6 tutuklu, 28’ı mühendis 40 tutuksuz olmak üzere 46 sanık yargılanıyor. İddianamede, 8 sanık hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteniyor.

politeknik.org.tr


Exit mobile version