Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Soma davası görülüyor; üst sorumlular ortada yok


Soma Katliamı Davası’nın ikinci duruşması tutuklu sanıkların getirilmesiyle görülmeye başlandı. Yoğun polis-jandarma ablukası altında sürdürülen davada gerçek sorumlular iddianamede dahi yok.

Soma Katliamı’nın yıl dönümü yaklaşırken dava süreci başladı. 5’i mühendis 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle ilgili davada 8’i tutuklu 45 sanık yargılanıyor. 13 Nisan’da görülen ve tutuklu sanıkların getirilmediği ilk duruşma bugün (15 Nisan) görülmek üzere ertelenmişti. Güvenlik gerekçesiyle Şakran Cezaevi’nden farklı bir güzergah üzerinden gece yarısı Akhisar’a getirilen tutuklu sanıklarla birlikte Soma Davası başladı. Davanın iddianamesinde ise, katliamın asıl nedeni olan özelleştirmenin, taşeronun ve rödovans sisteminin uygulayıcısı AKP iktidarı ve madenin sahibi olan Soma Holding patronu Alp Gürkan yer almıyor.

Emek ve meslek odası temsilcilerine engel
Somalı maden işçilerinin aileleri sabah saatlerinde tren garından adliyeye doğru “Katiller hesap verecek” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Aileler ilk duruşmanın aksine kimlik kontrolü ile duruşma salonuna alındı. Duruşmayı takip etmek isteyen emek ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin ise bir süre salona girmesi engellendi ancak kısa süreli gerginliğin ardından kurum temsilcileri salona girdi. TMMOB YK üyesi Neriman Usta‘da davayı salondan takip ediyor.

Halkın mühendisi olmak dışında başka yol yok!
6 maden mühendisinin tutuklu olduğu Soma Katliamı Davası’nda 30 maden mühendisi, 1 de elektrik mühendisi yargılanıyor. Güvenli bir çalışma ortamı yaratmayan, riskleri bilerek, tehlikeleri görerek sorumluluklarını yerine getirmeyen mühendisler de sorumlu durumda. Soma katliamı ve dava süreci bir kez daha gösteriyor ki, mühendislerin çalışma yaşamındaki sorumluluklarını, bilgilerini ve teknik formasyonlarını halkın, emeğin çıkarları doğrultusunda kullanması, kendileri için de güvenli bir geleceği inşa etmenin tek yolu durumunda.

Dava sürecinde ne olmuştu?
Soma Katliamı’nın ardından başlatılan soruşturma sürecinde aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü maden mühendisi Akın Çelik’in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

Katliamdan 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım’da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırlamış olduğu iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne 10 Kasım’da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım’da 4 noksan madde sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık’ta Soma Savcılığı’na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı.

Katliamın yıl dönümüne iki ay kala 2 Mart’ta iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmaö suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

soma_2soma_3soma_1soma_4soma_5

Kaynak: Politeknik, Sendika.Org


Exit mobile version