Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Seçime günler kaldı: ‘Seçim günü nelere dikkat etmeli?’


1 Kasım seçimlerine günler kaldı. Seçim günü verdiği oya sahip çıkmak isteyen herkes sandık kurulu görevlisi veya müşahit olarak sandık başında olacak. Seçim günü nelere dikkat edilmesi gerektiği, sandık kurulu görevlileri ve müşahitlerin ne yapacağını derledik

Sandık Kurulu kimlerden oluşur?

Sandık kurulu sandık başkanı, bir görevli memur ve 5 kişi de son genel seçimlerde en yüksek oyu almış partilerin temsilcilerinden oluşur. Bu 7 kişi YSK tarafından atanır ve tutanakların altına imza atma hakları vardır. Bu görevliler sandık kuruluna atandıklarından itibaren kimlikleri tamamen tarafsızlık üzerine kurulu olması gerekir.

Bu kişiler dışında başka kimler sandık çevresinde bulunabilir? Seçime 5’ten daha fazla parti giriyor bu partiler seçimi nasıl izleyecekler?

Müşahitlik işte buradan doğmuş bir görev

Müşahit kimdir ve müşahit kartı ne işe yarar?
YSK tarafından sandık başına fiziksel olarak seçime giren bütün partilerden görevli koyulamayacağı için bunun yerine o partileri temsilen birilerinin seçimin şeffaf yürüdüğünü gözlemlemesi için bulunmasına karar verilmiştir . Bu kişilere de müşahit denir. Müşahitlere partiler adına başından sonuna kadar sandık başında seçimi izleme hakkı, tutanak tutma hakkı ve süreci YSK’ya kadar takip etme hakkı verilmiştir. Kanuna göre siyasi partilerin müşahitlerinin siyasi parti üyesi olma zorunluluğu yoktur. Her vatandaş kendi oy kullandığı sandıkta seçimi izleme hakkına da sahiptir.

Müşahit kartı siyasi partilerden alınır. Müşahitler ihtiyaç olan tüm sandıklarda seçimi takip edebilir.

Müşahitlik kartı ile:

Seçim güvenliği eğitimi: ‘bizOYuz’ (Video haber)

Seçimden önce nelere dikkat edilmeli?

Seçim günü oy kullanma işlemi başlamadan yapılması gerekenler

Tutanak defteri nedir?
Tutanak defteri seçim günü orada yaşanan her şeyin kayıt altına alındığı defterdir. Her tutanak defterinin üzerinde bulunduğu sandığın numarası yazar. Bu defter sandık başkanına zimmetlidir. Kurulun oluşturulduğu 6.00-7.00’den seçimin sona erip seçim çuvalına girene kadar her şey bu deftere tek tek yazılır.

Oy verme işlemi başladıktan sonra yapılması gerekenler

Oy verme işlemi bittikten sonra yapılacak olanlar
Oy kullanma işlemi 17.00’de sona erer. Kayıtlı tüm seçmenler oy kullanmış olsalar dahi, 17.00’den önce seçim sona erdirilemez ve sayıma geçilemez.
Saat 17.00’de kapıda bekleyen seçmen varsa, kimlikleri alınır ve yalnızca o seçmenlerin oy kullanmasına izin verilir.

OYLARIN SAYILMASI

Oylar nasıl sayılır?

Geçersiz zarflar: Sandık kurulunca verilenden farklı renk, büyüklük veya şekilde olan, YSK amblemi taşımayan, sandığa ait mührü taşımayan, yırtılmış, üzerinde farklı bir imza, işaret, simge taşıyan zarflar geçersizdir.

Geçersiz zarflar açılmadan sayılır, paketlenir ve paketin üzeri mühürlenir. Geçersizlik sebepleri belirtilerek tutanak defterine yazılır.
Bütün bu işlemlerin ardından artık oy sayımına geçilir. Oy sayım işleminde sandık başkanı salonda bulunan herkesin görebileceği şekilde ortaya geçer.

Geçersiz pusulalar:  Sandık kurulunca verilenden farklı büyüklük, renk ya da şekilde olan; bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış olan; YSK filigranı taşımayan, sandığa ait mührü taşımayan; üzerinde farklı bir yazı, imza, işaret simge taşıyan pusulalar geçersizdir.

Bunların yanı sıra mühür basılmamış, boş bırakılmış, işaret yerinden başka bir parti işaret alanına doğru taşmış, aynı anda birden fazla yere mühür basılmış, üzerine herhangi bir yazı/işaret konulmuş pusulalar da geçersizdir ve bunların tutanağa işlenmesi gerekir.

Zarfın içinden el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan ya da işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, aynı zarftan çıkan oy pusulası da geçersizdir. Ve tutanakta“hesaba katılmayan” alanına yazılır.

Mühür basıldıktan sonra içe doğru katlanmış ve mühür kurumadığı için karşı alana da bulaşmış olan pusulalar geçersiz değildir. Çünkü diğer tarafta mühür ters olarak görünecek ve aslında hangi partiye oy verildiği açıkça ortada olacaktır.

Geçersiz oylar en sonda sayılır, paketlenir ve paketin üzeri mühürlenir. Geçersizlik gerekçeleri belirtilerek tutanak defterine yazılır.

Oy sayımı bittikten sonra

Seçim günü ‘oy hırsızlarının’ yöntemlerini bilelim
30 Mart yerel seçimlerinde oldukça fazla kayda geçen hile ve sandığa müdahale vardı. 7 Haziran genel seçimlerinde ise oy hırsızlarına karşı oylarına sahip çıkanların oluşturduğu halk seferberliğiyle birçok hile ve sandığa müdahale yöntemleri engellendi. AKP’nin yerel seçimlerde kullandığı hile yöntemleri ise şöyle;

‘Sandığı tutmak’ için ‘oy hırsızlarının’ yöntemlerini bilelim

Müşahitler sınıftan dışarı, AKP’liler kabinden içeri
Oy kullanma işlemlerini izleme hakkı bulunan müşahitler sabah saatlerinde sandık başkanları tarafından sınıflara alınmadı. Israr eden müşahitlerin bazıları polis zoruyla sınıflardan çıkarıldı. Engellenme oy sayımında da sürdü. Türkiye’nin pek çok kentinde sandık başkanları seçmenlerle birlikte kabinlere girmeye çalıştı.  Örneğin Ankara Akyurt’ta kabine üç kişinin birlikte girmesi tutanak altına alındı ancak yapılan şikayetten sonuç çıkmadı.

Bir kişi beş oy
Sandıklarda bazı kişiler başkalarının yerine de imza atarak oy kullandı. Oy kullanmak için sınıflara gelenler adlarının karşısında imza gördü, bu gerekçeyle bazı seçmenlerin oy kullanması engellendi. Örneğin, Bursa Orhangazi’de bir kişinin 5 kişinin yerine oy kullandığı tespit edildi. Mükerrer seçmen yaratmak, adreslere nakletmek, arsa ve metruk binaları adres olarak göstermek, yabancılara oy kullandırmak, ölüler adına oy kullanmak uygulanan yöntemlerden.

Sınıflar propaganda alanı
AKP’nin belediye başkan adayları ve üyeleri seçim çalışmalarını sandık başlarına kadar taşıdı. Sandık sandık gezerek propaganda yapanlara, seçim bildirisi dağıtanlara, pankart ve flama asanlara tanık olundu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Harun Karacan, sınıflarda sandık görevlilerini tehdit etti. Ankara’da AKP mühürlü pusulayı sandığa atıp boş pusulayı götürenlere para dağıtanlar yakalandı.

‘Trafoya kedi girdi’
30 Mart seçimleri Türkiye tarihinin “en karanlık seçimi” sıfatını da fazlasıyla hak etti. Oy sayımı sırasında 20’den fazla kentte elektrikler kesildi. Mersin-Tarsus günün büyük kısmını elektriksiz geçirdi. Antep’te oylar mum ışıklarında sayıldı. 9 noktada elektriğin eşzamanlı kesildiği Eskişehir’de oy dolu çuvalı kaçırmaya çalışan AKP’li görevliler yakalandı, pek çok kentte çöplerden oy dolu çuvallar çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise kesintileri, seçimlere damga vuran o cümleyle açıkladı: “Trafoya kedi girmiştir.”

Hilede sınır yok
Asker ve polis baskısı ile yönlendirme, sandıkların kaçırılması, sandık tutanağının sahte imzayla düzenlenmesi, bazı oyların geçersiz sayılması, bazı parti görevlilerinin başka parti kontenjanına yazdırılmaları, sandık kurulunda üyesi olmayan partilerin oylarının paylaşılması, gelmeyen seçmenler adına oy kullanılması, sandık tutanağının imzalı örneğinin kurul üyelerine verilmemesi, seçim sonucunda oy torbasının yolda değiştirilmesi, seçim kurullarında sandıklardan gelen sonuçları YSK sistemine geçirirken yapılan oynamalar da diğer önemli hile yöntemleri.

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version