Sarı Yazmalılar HES Nöbetinde

“Şirket topraklarımızdan gidene kadar buradayız…”
Loç Vadisi halkı 7 Aralık 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaparak, vadilerine HES yapmak isteyen Orya Enerji (Ümran Boru) şirketinin İstanbul’daki binası önünde bekleyeceklerini duyurdular. 8 Aralık itibariyle eylemlerine başlayan Loç Vadisi halkı feryatlarının vadilerinde HES yapılmak istenen tüm vadilerdeki halkın feryadı olduğunu söyleyerek, Orya Enerji vadilerinden çıkana, mahkeme süreci sonuçlanana kadar İstanbul’daki binalarının önünde nöbet tutacaklarını söylediler.
 
 
İstanbul Salıpazarı’nda bulunan Orya Enerji önünde basın açıklaması yapacağını duyuran Loç Vadisi Koruma Platformu üyeleri basın açıklamasının ardından “şirket topraklarımızdan gidene kadar buradayız” diyerek kaldırımlara oturdular. Orya Enerji’nin Loç Vadisi’nde yapmış olduğu inşaatın pek çok hukuk kurallarını hiçe sayarak ve imar izni olmadan başladığına  işaret etmek isteyen köylüler şirket önünde “İmarsız taşınmaz olmaya geldik” dediler ve oturma eylemine başladılar. Köylüler ve destekçi kuruluşlar hafta içi çalışma saatlerinde nöbetleşe oturma eylemini sürdürecekler.
 
Loç Vadisi halkı açıklamada, “Belki soğukta üşüyeceğiz, aç açık kalacağız. Belki de itilip kakılacağız. Ama yılmayacağız. Vadisine sahip çıkmak isteyen her köylü ile birlikte vadimizi geri kazanıncaya kadar bekleyeceğiz. Her gün burada olacağız” diye belirtti.
Loç Vadisinde HES süreci
Loç Vadisi halkı, 16 Mart 2009 tarihinden itibaren Orya Enerji tarafından Loç’a yapılmak istenen Cide HES Projesine karşı mücadelesini yürütmektedir.
Loç Vadisi halkı, 15 Aralık 2009 tarihinde 233 kişi ile Kastamonu İdare Mahkemesi’ne “Yürütmeyi durdurma” ve “ÇED iptal” davası açtılar.
Derelerinin başında nöbet tutmak için çadır açan Loç Vadisi halkı, İstanbul’da, Kastamonu’da ve Cide’de kitlesel basın açıklamaları yaptılar.
Tüm bunlara karşılık olarak Loç Vadisi’ne HES yapmak isteyen Orya Enerji halkın tepkisine rağmen çalışmalarına devam etti. Dava sürerken iş makinelerini durdurmadılar, on bin yetişmiş ağacı kestiler, iş makineleri kamulaştırma yapılmadan dahi arazilerine girdi, köy merasına şantiye binası yapmak istediler ve meraya tonlarca beton döktüler.  
Kaynak: imoankara.org.tr