Prangaları Çözdüler, Cinayete Ortaklar

Esenyurt’taki AVM inşaatında 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına dair açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yangın sonrası yaptığı açıklamalarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’na dair eksikliklerden yakındı. Ancak mevcut mevzuatın uygulanmamasına bir açıklama getirmedi. Bunun açıklaması Erdoğan’ın 2007 yılında, cinayetin ortağı Kayı İnşaat’a ödül verirken sarf ettiği sözlerde gizli: “”Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz” 
 
Esenyurt’taki AVM inşaatında 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına dair açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik 10 yıldır iktidarda başka parti varmış gibi mevzuattaki eksiklikten yakındı. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ise çadır cinayetinin mevcut mevzuata aykırı olduğunu madde madde ortaya koydu. Bakan bu açıklamasıyla mevcut mevzuatın delik deşik edildiğini gözlerden kaçırmaya çalıştı. 
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hatırlattığı, işçilerin barınma sorununa dair uyulmayan yasalar şöyle: 
4 Aralık 1973 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile çıkan ve hala yürürlükte olan İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ‘İşçilere ait yatıp kalkma yerlerinde ve diğer müştemilatında bulunması gereken sağlık şartları ve güvenlik tedbirleri’ ikinci bölümü işçilerin barınma koşullarının nasıl olması gerektiğini açıklıyor. Buna göre: 
Madde 47 – İşçi konutları; bekar işçiler için müşterek koğuşları bulunan binalar halinde, aileleri ile birlikte oturan işçiler için ayrı evler veya apartmanlar şeklinde olacak ve bir konut için gerekli tesisat tertibat ve müştemilatı bulunacak, güneş ve hava alacak ve dış etkilere karşı korunmuş olacak, sağlık ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilecek ve bunlar, işyerlerinin gürültüsü, pisliği ve hava kirletici etkilerinden korunmuş olacaktır. 
Madde 48 – Bekar işçilere özgü binalardaki koğuşların tabanı, her gün kolaylıkla temizlenecek ve gerektiğinde yıkanacak nitelikte, duvar ve tavanların yüzleri de kolayca sıvanıp boyanacak veya badana edilecek şekilde yapılmış ve açık renk bir boya ile boyanmış veya badana edilmiş olacak ve her yıl badana yapılacaktır. Koğuşların pencerelerinin üst kısımları, her zaman açılıp kapanacak şekilde (vasistaslı) olacak… yataklar, tabanla bağlantısı kesilecek surette karyola ve somyalar üzerine yayılacak, aralarında en az 80 santimetrelik bir açıklık bulunacak, başuçlarına, özel eşyaların konması için, küçük etejer veya komodinler konacak, iki katlı karyola ranza kullanıldığı hallerde, katlar arasındaki yükseklik ile karyola somyaların genişliği 80 santimetreden az olmayacaktır. Koğuşların, soğuk mevsimlerde sağlığa uygun bir şekilde ısıtılması gerekir. Isıtmak için soba kullanıldığında, duman, gaz ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınacaktır. 
Madde 54 – İşyerlerinde işçilerin, içinde çalıştıkları yerler ile depo ve ambar gibi yerlerin, aynı zamanda işçi konutu olarak kullanılması ve buralarda işçi yatırılması yasaktır. 
Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak hayatını kaybettiği inşaatta bu önlemlere uyulmadığı açıkça görülüyor. 
Esenyurt ilk değil 
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ocak ayı iş cinayetleri raporunda Diyarbakır’dan İstanbul’a çalışmak için gelen 5 genç işçinin Fatih’te çıkan yangında önce zehirlenerek sonra yanarak hayatlarını kaybetmesiyle ilgili şu görüşlere yer verilmişti: “İşçilerin barınma sorunu, çalışma hayatının parçasıdır ve çalışırken ölenler, barınırken de korunamamaktadır.” 
Şubat ayı iş cinayetleri raporunda da barınma sorunu sonucu gerçekleşen işçi ölümlerine şu ifadelerle yer verilmişti: “İstanbul’da ise Sultangazi’de bulunan bir metal fabrikasında çıkan yangında Serkan Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirdi. Serkan, Kars’tan çalışmaya gelmişti ve kalacak yeri yoktu. Murat ise kar yağışı nedeniyle ertesi gün işe geç kalmamak için fabrikada kalmıştı. Bu noktada geçen ay vurguladığımız işçilerin barınma sorununun iş cinayetlerinin nedeni olduğunu tekrar hatırlatıyoruz: Barınma sorunu, çalışma hayatının bir parçasıdır…” 
10 Aralık 2011’de yaşanan Park Otel yangınında da işçilerin hangi koşullarda barındığı gözler önüne serilmiş ve işçilerin soğuk havalarda nasıl ısındığı sorusu sorulmuştu. 
Suç ortaklığının ilanı 
İnşaat sektöründeki iş cinayetlerinin giderek artma eğilimi göstermesine rağmen buna yönelik önlem alınmamasının nedeni Erdoğan’ın 2007 yılındaki sözlerinden görülebiliyor. 
Esenyurt’taki AVM inşaatının üstlenicisi Kayı İnşaat başarılarından dolayı Erdoğan’dan ödül almış, Erdoğan törende “Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz” demişti. Prangalar çözüdü, çadırları kimse görmedi, 11 işçi yanarak can verdi. 
Kaynak: Sendika.Org