Özgür Yazılım Dünyası’nın önemli isimlerinden Richard M. Stallman’ın seçme yazılarından oluşan “Özgür Yazılım, Özgür Toplum” adlı eserin Türkçe çevirisi EMO yayınlarından çıktı. EMO bu çeviriyle ‘Özgür Yazılım’ felsefesinin daha geniş bir kitleye ulaştırılması yönünde önemli bir adım atmış oldu.
Kitap dört ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde, Gnu Projesi’nin ve Özgür Yazılım’ın tarihsel gelişim süreci, tanımı ve hedefleri yer alıyor. Bugün birbirinin yerine kullanılan Özgür Yazılım ve Açık Kaynak kavramlarının içerdiği farklı anlamlar tartışılıyor. Bu bölümde, Özgür Yazılım, Açık Kaynak ve Özel Mülk yazılım ilişkisi çok güzel bir şekilde dile getiriliyor. İkinci bölümde ise telif hakları ve patentler tartışılıyor. Üçüncü bölüm ise Özgür Yazılım/Özgür Toplum ilişkisi üzerine duruluyor. Son bölümde ise Özgür Yazılım lisansları yer almakta..
Klişe bir laf olacak ama şunu çok rahat söyleyebiliriz: Bundan sonra Türkiye’deki Özgür Yazılım tartışmaları tarihsel süreçten kopuk, kavramların birbirine dolaştığı bir zeminde gerçekleşmeyecek. Açık Kaynak, Özgür Yazılım olarak sunulamayacak ya da “Özgür Yazılımcılar”, “Özgür Yazılım”ı savunayım derken Açık Kaynak’ın piyasa diliyle kendilerini ifade etmeyecekler.
Kitabın orjinaline aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/rms-essays.pdf
Kitabın Türkçe çevirisinin de web ortamında EMO tarafından ücretsiz olarak paylaşıma açılması, bu değerli eserin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi için yerinde bir karar olacaktır.
politeknik.org.tr