Nükleer karşıtları ülke çapında pekçok ilde nükleer santral için teklif zarfının açıldığı saatlerde eylemdeydiler.
Ankara
Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaparak, nükleer santral ihalesinin iptalini istedi.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin (TETAŞ), nükleer santral için açılan yarışmaya teklifte bulunan JSC Atomstroyexport-JSC Inter Raoues-Park Teknik Ortak Girişim Grubu’nun, fiyat teklif zarfını açtığı sırada, bakanlık önünde toplanan grup üyeleri, nükleer santral aleyhine pankartlar taşıdılar ve
sloganlar attılar.
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve grup sözcüsü Hüseyin Önder, burada yaptığı açıklamada, “hükümetin mevcut enerji sorunlarına nükleer konusunu da katmak istediğini” savundu.
Nükleer yarışmaya tek firmanın teklif verdiğini belirten Önder, “Buna rağmen sürecin devam ettirilmesi, ne hukuka ne devlet geleneğine ne de Türkiye’nin ekonomik çıkarlarına uygundur. Adına yarışma denilen ihalede öncelikle yarışmacı yoktur. Tek oyunculu bir yarışma mümkün müdür?” dedi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) teknik oluru “hızla” verdiğini, verilen teklifin teknik yeterliliğe sahip olmadığını, aynı teknolojiyle Bulgaristan’da yapılmak istenen santrala ilişkin süreci AB Enerji Komisyonu’nun bir yıldan fazla süredir tamamlamadığını ifade eden Önder, “Yapılmaya çalışılan yalnızca hukuka aykırı bir uygulama değil, ülke geleceğini de tehlikeye adan siyasal bir karardır” diye konuştu.
Türkiye’nin enerji üretiminde yüzde 50 oranında doğalgaza bağımlı olduğunu, doğal gazda da büyük oranda Rusya’ya bağımlı olduğunu kaydeden Önder, “Rusya’ya bu anlamda var olan bağımlılığın nükleer ihaleyle kuvvetlendirilmesini kabul etmek mümkün değildir. Ülkenin hidrolik kaynaklarının yüzde 65’i değerlendirilmeyi bekliyor. Rüzgar enerjisinde 48 bin megavatlık potansiyel bulunmasına rağmen yüzde 1 dahi üretimden söz etmek mümkün değil.” dedi.
“Türkiye’nin jeotermal enerjisi alanında Avrupa’nın en zengin kaynağa sahip olduğu bilinirken bu alana yönelik neredeyse ciddi hiçbir yatırım bulunmuyor. Güneş, biyoenerjideki yerli ve yenilenebilir kaynaklar arasında değerlendirilebilir potansiyeli oluşturuyor” diyen Önder, “Ayrıca Türkiye’nin linyite dayalı 18 bin megavatlık kapasiteyle 120 milyar kilovatsaatlik üretim yapabilmesi mümkünken, 2008 yılının 11 aylık döneminde 38,2 milyar kilovatsaat ile linyitin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 21’e gerilemiştir” diye konuştu.
“Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını, değerlendirilmeyi bekleyen yerli ve yenilenebilir kaynakları olduğunu” söyleyen Önder, ihalenin iptal edilmesini istedi.
Sinop
Sinop’ta da Nükleer Santral Karşıtı platform üyeleri, nükleer santral ihalesine tepki göstererek iptalini istedi.
Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Uğur Mumcu Meydanında toplanarak basın açıklaması yaptı.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin (TETAŞ), nükleer santral için açılan yarışmaya teklifte bulunan JSC Atomstroyexport-JSC Inter Raoues-Park Teknik Ortak Girişim Grubu’nun, fiyat teklif zarfının açılmasına tepki gösteren nükleer karşıtları adına basın açıklaması okuyan NKP Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, Sinop NKP olarak nükleer santral yapımından vazgeçilmesini istediklerini söyledi.
“Nükleer santrallerin taşıdığı riskler; olabilecek bir terör saldırısının yol açacağı nükleer facia veya Çernobil benzeri bir kaza neticesinde milyonlarca insan ölecek, on binlerce dönüm alan yüzlerce yıl kullanılamaz duruma gelecek ve ülkemizin en önemli girdilerinden olan turizm ile tarım ve hayvancılık sektörleri ciddi ve uzun süreli bir şekilde etkilenecektir” diyen Gürbüz, ayrıca nükleer atıkların uzun süre depolanmasına ilişkin sorunlara hala kalıcı bir çözüm bulunamadığını vurguladı.
Alınacak çeşitli önlem ve yatırımlarla nükleer santrallerin üreteceği enerji kadar kazanç sağlanabileceğini belirten Gürbüz, “Bu güncel bilgilerin ışığı altında, bu alanda ciddi sorunlar ve belirsizlik ortamı nedeniyle, nükleer santral kararının bilimsel, teknolojik, ekonomik ve sosyal olarak hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Samsun
Samsun Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü ve Samsun Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Suat Yılmaz, “Yapılmaya çalışılan yalnızca hukuka aykırı bir uygulama değil, ülke geleceğini tehlikeye atan siyasal bir karardır” dedi.
Yılmaz, Oda’da yaptığı basın açıklamasında, Mersin Akkuyu Nükleer Santral İhalesi ile ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK), tek teklif sahibi firmanın kriterlerini uygun bulmasına tepki gösterdi.
AK Parti hükümetinin pahalı enerji ve enerji yokluğu sorunlarına nükleer tehlikeyi de eklediğini savunan Yılmaz, “İhaleye tek firma katılmış olmasına rağmen sürecin devam ettirilmesi ne hukuka, ne devlet ihale geleneğine, ne hükümetin kendisinin çizdiği çerçeveye, ne de Türkiye’nin ekonomik ve enerji alanındaki çıkarlarına uygun değildir” dedi.
Tek teklif gelmesine rağmen ihalenin neden iptal edilmediğini soran Yılmaz, “Rus-Türk ortaklığı karşısında ihaleye teklif veren neden başka bir grup yoktur. Performansı henüz ispat edilmemiş ve 2006 yılına kadar da Batı ülkelerinde dizayn sertifikası dahi alamamış bir teknoloji nasıl kabul edilebilmektedir” diye konuştu.
Antalya
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı ve Antalya Nükleer Karşıtı Platformu Sekreteri Ayhan Dolanay da, nükleer santral ihalesinin iptal edilmesini istediklerini bildirdi.
Dolanay, “İhaleye tek firma katılmış olmasına rağmen sürecin devam ettirilmesi, ne hukuka ne devlet ihale geleneğine ne hükümetin kendisinin çizdiği çerçeveye ne de Türkiye’nin ekonomik ve enerji alanındaki çıkarlarına uygundur. Adına yarışma denilen ihalede öncelikle ‘Yarışmacı’ yoktur. Tek oyunculu bir yarışma mümkün müdür? Öncelikle usul işlemleri açısından gerekli olan belgelerin inceleneceği aşamada tek firma katılımı nedeniyle zaten iptal edilmesi gereken ihale süreci devam ettirilmiştir” dedi.
Bursa
Bursa Nükleer Karşıtı Platform (BNKP), nükleer yarışmada tek teklif gelmesine rağmen sürecin devam ettirilerek, fiyat teklifinin açılmasını, protesto etti. Basın açıklaması, Bursa NKP Sekretaryası Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Yazmanı Remzi Çınar tarafından okundu.