TBMM’de 28 Haziran’da Meclis’ten geçirilen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı ülke dışından her türlü meslek disiplinine çalışma imkanı getirerek ülke içinde patrolara ucuz emek gücü sağlayacak. Artan işsizliğe ve derileşen güvencesizliğe ek olarak emeği ucuzlatmak üzere atılan bu adım mühendisleri, mimarları, plancıları da yakından ilgilendiriyor.
Savaş koşullarında AKP iktidarının emek alanına dönük düzenlemeleri hızla devam ediyor. Çalışma yaşamında ülke dışından emekgücü istihdam etmenin önünü açan Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı 28 Haziran’da Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülerek Meclis’e sunuldu. Tasarıyla ülke dışından mühendislik ve mimarlık meslek mensuplarının çalıştırılma uygunluğu, izni ve denetimi konusunda meslek odalarının görüşleri by-pass edilerek yetki sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na daraltılacak. Çalışma izni uygulanacak kişilere Turkuaz Kart verilecek.
Yasanın esas amacı emeği ucuzlatmak
Uluslararası İşgücü Kanunu temelde emek alanında sermayeye daha ucuz emek sağlamak amacıyla çıkarılıyor. Patronların ihtiyaç duyduğu iş kollarında birçok akademik meslek disiplininde süresiz çalışma ve ikamet hakkı tanınıyor. Dışarıdan sağlanacak emekgücü fazlasıyla çalışma yaşamında başta mühendisler, mimarlar ve plancılar olmak üzere daha da güvencesizleştirilecek. Yasa işsizlik, daha uzun çalışma saatleri, maaşların düşürülmesi, sendikasızlaştırma olarak vücut bulacak.
TMMOB Kanunu’nda değişiklik
Tasarı ile birlikte yabancı mühendis, mimar ve plancıların ülke içinde çalışma izni alabilmeleri konusunda TMMOB Kanunu’nda bulunan “MADDE 35 – (Değişik: 4817 – 27.2.2003 / m.27 – Yürürlük m.36) 34 üncü madde kapsamına girmeyen işlerde yabancı mühendis ve yüksek mühendisler ile mimar ve yüksek mimarlar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Odalar Birliğinin görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izni ile çalıştırılabilir” maddesi “Madde 35 : Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslek mensupları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izniyle çalışabilir veya çalıştırılabilir.” şeklinde değiştiriliyor. TMMOB Kanununda yapılması öngörülen bu değişikliklerle ülke dışından mühendis ve mimarların sınırsız, denetimsiz ve kuralsız olarak çalıştırılabilmelerinin önü açılıyor, TMMOB bu alanda işlevsiz hale getiriliyor.
Denklik aranmayacak
3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’a göre Türkiye’de mühendislik ve mimarlık unvan ve yetkisiyle mesleği icra edebilmek için YÖK tarafından denkliği kabul edilmiş diplomaların sunulması gerekiyor. Yasa tasarısı denklik şartını kaldırarak “Öğrenimlerini Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve yüksek öğretim kurulu tarafından tanınmış bir yükseköğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar ünvanı almış olan yabancılar bu kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik, mimarlık mesleklerini icra edebilirler.” şeklinde değişiklik öngörüyor.
Mültecilere kölelik yasaları
AKP iktidarı sermaye için teşvik paketleri, kanun düzenlemeleri yapmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye’deki Suriyeli mültecileri çalışma izni ve vatandaşlık vereceklerini belirtmişti. Uluslararası İşgücü Kanunu da mülteciler için çalışma yaşamında köleliği kural haline getirecek.
politeknik.org.tr