23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir’de bir maden kazası daha meydana geldi. Kazadan sonra öğrenilenlere göre hayatını yitiren işçilerin cesetleri soğuk hava deposunda elmaların yanında istiflenmiş, hayatını yitiren mühendisin cesedi ise bir aracın bagajında taşınmıştır. Patlamanın meydana geldiği madende 20 gün önce denetim yapılmış olması “denetimler nasıl yapılıyor” sorusunu akıllara getirdi. Kar hırsının neden olduğu bu kazanın gerçekleştiği ocağın girişinde ise “ÖNCE İNSAN” yazısının asılı olması, durumu daha da garip bir hale getiriyor. Kazadan sonra yapılan açıklamalar ise kazaların madenciliğin doğasında varolduğunu iddia etmektedir. Ancak biz biliyoruz ki hiçbir iş cinayeti “kader” değildir, yapılan işin “doğası” gereği değildir. Ölen işçilerin ailelerine ve işçi sınıfına başsağlığı diliyoruz.
Halkımıza Duyurumuzdur!
23 Şubat 2010 tarihinde (dün) Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü’nün işlettiği madende bir grizu patlaması meydana geldi. Patlamada biri maden mühendisi 13 İNSAN hayatını kaybetti.
1 Haziran 2006′da yine aynı madendeki grizu patlamasında 17 İNSAN yanarak, aynı işletmeye ait bir madende 24 Şubat 2007 tarihinde de göçük nedeniyle 3 İNSAN hayatını kaybetmiştir.
Mustafakemalpaşa’daki kaza üzerinden henüz 2 ay geçmemişken, son 4 yılda 33 İNSANın ölümüne sebep olan bu işletmede yaşanan kaza ülkemizdeki madencilik alanındaki denetimleri, insan hayatına verilen değeri gözler önüne sermektedir.
Patlamanın meydana geldiği madenin olaydan 20 gün önce denetimden geçirildiği ifade edilmiştir. Durum ülkemizdeki denetimlerin kalitesini ve yaptırım gücünü de gözler önüne seriyor. Daha etkin denetlemelerin ve denetlemelerin yaptırımı için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Madenler de gerçek sahibi olan halka iade edilmeli, kamulaştırılmalı, kar merkezli üretim anlayışından insan ve doğa merkezli üretim anlayışına geçiş yapılmalıdır.
Devlet erkanının en üst kademelerinden benzeri olayların yaşanmaması için “Bu tip olayların tekrarlanmaması için ; kurallar, teknik yöntemler gözden geçirilecektir“ vb. açıklamalar yapılmış ancak hiçbir adım atılmamıştır. Yetkililere soruyoruz:
-Sadece gözden mi geçirdiniz?
-İş kazalarında hayatlarını yitirenlerin İNSAN olduklarının farkında mısınız?
-İş kazaları size kaybedilen iş saati dışında birşey ifade ediyor mu?
Metalurji Genç olarak devletin her kademesinden denetimler ve yaptırımlar sözü gelmesine rağmen geçmişinde 20 ölü barındıran bu madende tekrarlanan kazanın nedenlerinin acilen kamuoyuyla paylaşılmasını ve koşullar düzeltilene kadar gerekli yaptırımların ivedilikle yapılmasını sorumlu mercilerden talep ediyor ve gerek sendikalardan gerekse meslek örgütümüz olan TMMOB’den bu konuda duyarlılık bekliyor ve halkımıza soruyoruz:
-Hayatımızla ve kanımızla patronların kasalarını doldurmalarına daha ne kadar müsaade edeceğiz?
Metalurji Genç