Marmara Depremi 12. Yılında Unutulmadı
Spread the love

Marmara Depremi 12. yılında; TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) öncülüğünde yapılan Depreme Duyarlılık Yürüyüşü ile 16-17 Ağustos 2011 günlerinde anıldı.
 
İnşaat Mühendisleri Odası 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depremini unutturmamak üzere son 4 yıldır düzenlediği Depreme Duyarlılık Yürüyüşü’nün sonuncusunu Gölcük ve Yalova’dan sonra bu yıl da İzmit’te gerçekleştirdi.
Anmaya 3 gün kala başlayan çalışmalarda, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen Genç-İMO üyeleri eylemin duyurusunu yapmak ve bilgilendirmek için kent merkezinde stant açtı. Körfez, Derince, Arızlı gibi çeşitli bölgelerde bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.
 
İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri İzmit’ teki siyasi partiler, sendikalar,  demokratik kitle örgütleri ve Arızlılı depremzedelerle yaptıkları görüşmelerde eylem ve etkinlik programını anlattılar, katılım çağrısında bulundular.
 
16 Ağustos akşamı saat 21.30 da Merkez Bankası önünde toplanan çoğunluğunu inşaat mühendislerinin oluşturduğu yaklaşık 3 bin kişi hep bir ağızdan sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında hükümet depreme karşı önlem alması konusunda uyarıldı.  Yapılan yürüyüşe TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TMMOB’ye bağlı diğer odalardan temsilciler, İzmit’te bulunan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı.
“Depremi unutma unutturma”, “Herkese güvenli barınma hakkı”, “Depreme suskun kalmak yıkıma ortak olmaktır”, “Depreme inat, yaşasın hayat”, “Deprem önlemleri için bütçeden pay ayrılsın”, “Önce insan, önce yaşam hakkı”, “Arızlı Halkı Yalnız Değildir”, “Mühendisiz Mimarız Depremzedenin Yanındayız” ifadelerinin yer aldığı dövizlerle, sloganlar eşliğinde İnsan Hakları Parkı’na yüründü. 
 
Etkinlik kapsamında konuşma yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 17 Ağustos 1999’da Gölcük’ten, İstanbul’dan, İzmit’ten bir acı çığlık yükseldiğini ve yüreklere inanılmaz bir kor düştüğünü söyledi. Normal bir doğa olayının ülkemizin sistem problemlerinden dolayı bir afete dönüştüğünü söyleyen Soğancı, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu ülkenin mimarları, mühendisleri, şehir plancıları inatla ve ısrarla, bu deprem denen olayın sesini çıkarmak için, bu sesi çığlığa çevirmek için inatla, bu coğrafyada toplanacağız, toplanmaya devam edeceğiz. Şimdi hala bu ülkenin mimar yasalarını, bu ülkenin kentleşmeyen yasalarını, bu ülkenin yapı denetim yasalarını, bu ülkenin deprem stratejilerini çıkarmayan yönetimler bu çığlığı duyacaklardır. Şimdi çığlık zamanı, şimdi bu ülkenin mimarlarının, mühendislerinin, şehir plancılarının ses çıkarma zamanı. Yüzde 98’i bu ülkenin, depremle yaşıyor. Deprem, gerekli mimarlık, mühendislik işleri yapılırsa, gerekli yasal düzenlemeleri yapılırsa, Japonya’da olduğu gibi 9, 9’da ancak camlar sallanır” dedi.
Soğancı’nın ardından sözü alan Genç İMO Konsey Üyesi Engin Sakin ise yaptığı konuşmada, mühendislik fakültelerinde depremin bir felaket olmadığını öğrendiklerini belirterek, “mühendislik bilimini halkın yararına kullanacağız” dedi.
Depremin 12. yılında barınma sorunları çözülmediği gibi yaşadıkları konutlar da ellerinden alınmak istenen Arızlı depremzedeleri adına Recep Uğur konuşma yaptı. Arızlı halkı olarak barınma haklarına sahip çıktıklarını belirten Uğur, Arızlı’da Kız Öğrenci Yurdu yapılacağı iddiasına karşı çıktı, “İzmit’te kız öğrenci yurduna ihtiyaç varsa dünyanın sayılı ekonomileri arasına giren devletimiz başka bir yerde bu ihtiyacı gideremez mi?” diye sordu. 
“Amaç belli, ‘bürokratlara yar olmadı, depremzedeye de yar olmasın’ mantığı” diyen Uğur, kendilerinin bu yolla terbiye edilmek istendiğini belirtti. Hükümetin ‘ileri demokrasi’ söylemini de eleştiren Recep Uğur, “Ortadoğu’nun kanlı diktatörlerine ‘halkın taleplerini ciddiye alın’ diyerek demokrasi dersi veren Başbakan, Arızlı’da dökülen kanlardan, insan hakları ihlalinden haberi yok mu? Depremin 12. yıldönümünde siyasi iradeye sesleniyoruz. Verdiğiniz sözleri tutun. Daha fazla üzerimize gelmeyin” dedi. 
Son olarak İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp ise depremin sonuçlarını en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyerek, “Bir doğa olayı olan depremin can ve mal kaybına yol açmamasını sağlamanın yolu, sağlıklı bir yapı denetim sisteminden geçmektedir. Bu nedenle odamız yapı denetim sistemiyle ilgili ısrarcı olmak ve konuyu bıkıp usanmadan kamuoyu gündemine taşıma kararlılığındadır. Yapı denetim sisteminin eksiklikleri giderilerek işlerliğe kavuşturulması yarınların güvencesi olacaktır” dedi.
“İktidar gücünü elinde tutan AKP, inatla tasfiye ettiği kamu alanının rantını sermayeye, olumsuz sonuçlarının sorumluluğunu da mühendislere sunmaktadır” diyen Harp, meslek örgütleri üzerindeki hükümet baskısının son bulmasını istedi. Harp, acilen Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlanmasını istedi.
Anmanın ilk bölümü gece 02.30’da yeniden parkta toplanmak üzere sona erdirildi.
Daha önceki yıllarda olduğu gibi Arızlı konutlarından aşağıya yürüyüş yapan depremzedelere bu kez Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç İMO üyelerinden temsilci bir ekip de eşlik etti. Arızlı depremzedeleri ve Genç İMO, İSU önünden itibaren yolu trafiğe kapatarak yürüdü. Tren istasyonunun önüne gelindiğinde ise depremzedeler yaklaşık 10 dakika yolda oturdu. Depremzedeler yürüyüşlerine Merkez Bankası önünde diğer Genç İMO topluluğu ile buluşarak devam etti. ‘Arızlı halkı yalnız değildir’, ‘Genç İMO Arızlı’nın yanında’, ‘Kurtuluş yok yek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ şeklinde sloganlarını atan eylemciler TMMOB bileşenleri ve diğer katılımcılar tarafından İnsan Hakları Parkı’nda karşılandı. Buradan yürüyüşe geçen topluluk Deprem Anıtı’nın bulunduğu alanda yürüyüşü sonlandırarak depremde yaşamını yitirenleri andı.
 
politeknik.org.tr 

Spread the love