Kuzey Ormanları köylülerinden taş ocağının ÇED’ine engel
Spread the love

3. Havalimanı’na dolgu malzemesi sağlamak üzere kurulmak istenen taş ocaklarının ÇED toplantısına Ağaçlı, Odayeri ve Çiftalan köylüleri ve yaşam savunucuları izin vermedi. Bakanlık yetkilileri toplantının düzenlendiği Ağaçlı köy kahvesini terk etmek zorunda kaldı.

İstanbul’un kuzeyinde doğal yaşam alanları ve ormanlarının üzerine yapılmaya çalışılan 3. Havalimanı projesi kapsamında talan devam ediyor. Proje için yok edilen yüzbinlerce ağacın ve onlarca meranın yanısıra şimdi de havalimanı dolgu alanlarına malzeme sağlamak üzere kurulmak istenen taş ocaklarına halkın tepkisi de artıyor. Bölgede faaliyet gösterecek Meta Kumtaşı Ocağı için Ağaçlı köy kahvesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dün (26 Ocak) düzenlediği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına köylüler ve yaşam savunucuları izin vermedi. Açılan taş ocaklarının ve taş ocaklarının işletilmesi için gerekli olan dinamit depolarının yaşam alanlarına zarar verdiğini belirten köylüler ve İstanbul’un kuzey ormanlarına sahip çıkan yaşam savunucuları ÇED toplantısını yaptırmadı. Bakanlık ve şirket yetkilileri kahveyi terketmek zorunda kaldı.

“Bu köyde yaşıyorum, korkuyorum”
Doğan Haber Ajansı’ndan Ezgi Çapa’nın haberine göre bölgelerinde havaalanı için taşocağı açıldığını söyleyen Ağaçlı köyü sakini Nezih Beceral, patlayıcı deposunun köyün 150 metre yakınına kurulduğunu söledi. Toplantıyı da projeyi de istemediklerini belirten Beceral, “Bizi tamamen yok etmek mi istiyorsunuz. Ben bu köyde yaşıyorum, korkuyorum, ya patlarsa diye uyuyamıyorum. Siz para kazanacaksınız diye biz korkuyla mı yaşayacağız?” diye konuştu. Bir köy sakini de dinamit deposu ile ilgili bilgilendime yapılmadığını savunarak “Sabah bir uyandım evimin yanına dinamit deposu yapılmış” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

“Hayvanlarımız telef oluyor”
3. Havalimanı projesi nedeniyle hafriyat sahasına dönen Çiftalan Köyü’nde muhtarlık yapan Harun Gürhanel, köyün en önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğunun altını çizdi. Taşocağının kontrolsüz bir şekilde işletildiğini söyleyen Ağaçlı muhtarı Turhan Şeker hafriyat kamyonlarında araç plakasının bile bulunmadığını anlattı. Odayeri muhtarı Hıdır Şimşek ise taşocakları nedeniyle hayvanlarının çamura batarak telef olduklarını söyledi.

politeknik.org.tr


Spread the love