Uludağ’da doğan ve 52 köyün yakınından geçen Nilüfer Çayı’nın kirletilmesine ve çayın zehir akmasına karşı çıkan köylüler tepkilerini Bursa’nın merkezine taşıdılar.
Bursa’da Nilüfer Çayı’nın fabrika atıklarıyla kirletilmesine karşı yüzlerce köylü Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu öncülüğünde yaptıkları eylemle protesto etti. Setbaşı Mahfel önünde bir araya gelen 52 köy halkı buradan Kent Müzesi önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Köylerinden kent merkezine gelen köy halkı, yürüyüş boyunca ellerinde “Nilüfer Çayı temiz aksın”, “Su yaşamdır, suyuma dokunma” dövizleri taşıdı. Çoğunluğunu köylü kadınların oluşturduğu topluluk, Nilüfer çayından getirdikleri suları taşıyarak Heykel’e kadar yürüdü.
Kent Müzesi’nde son bulan yürüyüşte köylüler bir açıklama yaptı. 52 köyün yakınından geçen Nilüfer Çayı’nın fabrikaların atıklarıyla kirlendiğini dikkat çeken köylüler, bu nedenle de Nilüfer Çayı’nda balıkların öldüğü, tarım arazilerinin verimliliğinin azaldığı belirtti. Köylüler Nilüfer Çayı’nın temiz akması için taleplerini şöyle sıraladı: “Arıtması olmayan, olduğu halde çalıştırmayan ve ruhsatsız çalışan fabrikaların kapatılması, Sanayi kuruluşlarının ve arıtma tesislerinin kontrollerin daha sık ve ciddi olarak yapılması, Nilüfer Çayının temizleme ve ıslah çalışmalarına hemen başlanması istiyoruz.”
Kirlilik Belgelendi
Nilüfer Çayı’nın kirliliği uzun yıllardır devam ediyor. Son zamanlarda sanayileşmenin artmasıyla bu kirlilik oranı en üst seviyeye ulaştı.
Yaklaşık üç aydır Nilüfer Çayı çevresindeki 52 köy muhtarının bir araya gelmesi ve Bursa Akademik Odalar Birliği’ne başvuru yapmasıyla her hafta düzenlenen köy toplantılarıyla köylüler bilgilendirildi. Kimya Mühendisleri Odası’nın arıtma tesisi olan bölgelerden almış olduğu su örnekleri ve TÜBİTAK’ın su analiz raporları sonuçları Nilüfer Çayı’nın yoğun olarak kirletildiğini, sulama ve kullanımının mümkün olmadığı belgelerle kanıtlandı.
Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu, TÜBİTAK’ın su analiz raporlarını bugün (26 Kasım) valiye sunacak.
Kaynak: Sendika.Org