Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Kocaeli’nde Mühendislik Öğrencileri “YÖK’e Hayır!” Diyor


YÖK’ün kuruluş günü olan 6 Kasım yaklaşırken Kocaeli Üniversitesi’ndeki TMMOB’a bağlı öğrenci komisyonları YÖK’e hayır demek için 3 Kasım günü bir basın açıklaması düzenliyor.

MMO Öğrenci Komisyonu, EMO-Genç ve Metalurji-Genç’in 3 Kasım Çarşamba günü saat 16.30’da Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi B Girişi’nde düzenleyeceği eylemde mühendislik öğrencileri özerk ve demokratik üniversite talebini dillendirecek.

Öğrenci komisyonları tarafından hazırlanan çağrı metni şu şekilde:

Bir yandan üniversitelerde baskılar artırılsın, bir yandan da mühendislik eğitimi piyasalaştırılarak biz mühendislik öğrencilerinin geleceği karartılsın.
 

YÖK’e YOK Artık Diyoruz!

80 öncesinde planlı kalkınmanın amacına bağlı olarak tanımlanan ulusal bilim politikası 80lerden sonra sanayinin rekabet gücünü geliştirme amacına bağlı olarak tanımlanmıştır. Bu politikanın hızlı bir şekilde uygulanması amacıyla; üniversitenin aydın kimliğinin ortadan kaldırılıp yerine kendini veya toplumu ilgilendiren hiç bir konuda ses çıkarmayan, üniversite ve toplum sorunlarından uzak duran, verilen ezberci eğitimle yapılan bir işi sorgulamaktan çok sadece uygulamaya yöneltilen bireyler yetiştirilmesi amacıyla 1980 darbesinin bir ürünü olarak YÖK kurulmuştur.

Bu politika üzerinden ilerleyerek 90lı yıllardan itibaren siyasal iktidarlar neoliberal sistemin saldırılarının üniversitelerdeki uygulayıcısı olan YÖK aracılığıyla üniversiteleri piyasalaştırmış ve eğitimin paralı olduğu; yemek yediğimiz yerden barındığımız yere kadar her alanın ticarileştiği bir konuma sürüklemiştir. AKP iktidarı döneminde bu politikalar en hızlı şekilde uygulanmış; fakat geçen yıl bu politikaların bir parçası olan %500lere varan harç zamları öğrencilerin tepkisiyle karşılaşınca uygulanamadan geri çekilmek zorunda kalınmıştır.

Mühendislik eğitiminin piyasalaştırılmasıyla birlikte; yetkilendirme-belgelendirme kavramlarıyla birlikte karşımıza çıkan emek sömürüsü, kontenjanların artırılması, akademisyen yetersizliği ve eğitimin niteliksizleşmesi, staj sorunu, öğrencilerin laboratuvar imkanlarını kullanamadan mezun olması gibi birtakım sorunlar da beraberinde gelmiştir. Günümüzde uygulanan Bologna süreci de aslında üniversitelerde bilimselliğin yok edilip eğitimin tamamıyla piyasaya teslimatının öteki bir adıdır.
Son olarak bir tabela değişikliğiyle kurulan teknoloji fakülteleri de; sadece uygulamaya yönelik olarak yetiştirilecek teknoloji mühendisleri ile mühendislik eğitiminin piyasalaştırılmasının son noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda TMMOB’nin açtığı dava halen sonuçlanmamıştır.

Burada yine bu uygulamaların baş mimarı olarak YÖK karşımızda durmaktadır.

Geleceğimizi de ilgilendiren bu konuların getirdiği ve getireceği sonuçlar mühendis olduğumuzda; daha fazla işsizlik, esnek(güvencesiz) çalışma ve bazılarımız açısından bunları fark etmeden kariyerizm hastalığına kapılarak rekabet koşulları altında boğulup gitmek olacaktır. Buna karşı koymak; ancak TMMOB bayrağı altında daha öğrencilik yıllarından itibaren birlik halinde mücadele ederek mümkündür.

Günümüzde YÖK’ün diğer bir işlevi de AKP gericiliğinin üniversitelerdeki bir ayağı olmasıdır. Üniversitelerde resmi olarak sivil polislere yer tahsis edilmesi uygulaması da bu yolda atılan somut bir adımdır. Üniversitelerin gericileştirilmesi yani AKP lileştirilmesinin bir adımı da yine YÖK aracılığıyla türbanın üniversitelere sokulması olmuştur. Buradaki çelişki üzerinden hareket edince AKP nin ‘özgürlük’ yalanı ortaya çıkmaktadır.
Bu pencereden baktığımızda üniversitelerimizin en yakıcı sorunları piyasalaştırma, paralı eğitim, üniversitelerde düşünce özgürlüğünün olmaması ve gericilikle üniversitelerde eğitimin bilimselliğinin yok edilerek bu olgunun hayatın tüm alanlarına müdahalesidir.

Biz mühendislik öğrencilerini de ilgilendiren bu sorunlara karşı ortak taleplerimiz üniversitelerin; parasız, bilimsel, anadilde eğitim veren özerk ve demokratik kurumlar olmalarıdır.

Buradan yola çıkarak; TMMOB bünyesindeki öğrenci komisyonlarında faaliyet gösteren mühendislik öğrencileri olarak “YÖK’ün kaldırılması ve Demokratik ve Özerk Üniversite” talebini haykırmak için 3 Kasım Çarşamba günü 16:30 da Mühendislik Fakültesi B girişi önünde buluşuyoruz.

Tüm mühendislik öğrencilerine ve bize destek verecek akademisyen hocalarımıza da buradan çağrı yapıyoruz.

Ayrıca hepinizi TMMOB’den alacağınız güçle öğrenci komisyonlarında örgütlenmeye ve birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.

YÖK’E HAYIR!

Mühendislik Öğrencileri

MMO Öğrenci Komisyonu, EMO-Genç, Metalurji-Genç
(KOÜ TMMOB-Genç Oluşumu)

  


Exit mobile version