Kimya mühendisleri: 2018’de 436 endüstriyel yangın ve patlama meydana geldi
Spread the love

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2018 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar raporunu yayımladı: 436 endüstriyel yangın ve patlamada en az 25 kişi hayatını kaybetti, 72 kişi de yaralandı.

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2018 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar raporu yayımladı. Rapora göre 2018 yılında Türkiye’de 436 endüstriyel yangın ve patlama meydana geldi. Bu yangın ve patlamalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti, 72 kişi de yaralandı. Kimya mühendisleri, yaralanmaların büyük çoğunluğunun yanma sonucu ortaya çıkan boğucu ve zehirleyici gazlardan etkilenme nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti.

Tekstil yine ilk sırada
Yayımlanan rapora göre tespit edilebilen yangın ve patlamaların 107 tanesi yaklaşık %25’i tekstil, 71 tanesi metal (%16), 58 tanesi ağaç, kağıt, mobilya (%13), 50 tanesi plastik (%11) ve 44 tanesi de gıda (%10) iş kolunda yaşandı.

Yangın ve patlamalar en çok sanayinin yoğun olduğu bölgelerde
Raporda bölgelere göre dağılım incelendiğinde Marmara bölgesindeki yangın ve patlamalar toplamın %55’i. İllere göre dağılımın incelendiği raporda sanayinin yoğun olduğu bölgelerde yangın ve patlamaların daha çok olduğu belirtildi. Ayrıca rapora göre endüstriyel yangın ve patlamaların en çok gerçekleştiği il İstanbul. İstanbul’u sırasıyla Kocaeli, İzmir ve Sakarya izliyor.İstanbul’da en çok yangın görülen ilçe ise Tuzla.

Endüstriyel yangın ve patlamaların tutuşturma kaynaklarının sadece dörtte birinin tespit edilebildiğinin anlatıldığı raporda elektriksel kıvılcım kaynaklı olanların ön plana çıktığı ifade edildi. Kimya mühendisleri elektrik tesisatlarının periyodik bakım ve kontrollerinin yapılmamasının, elektrikli çalışmalarda iş güvenliği kurallarının ihlal edilmesinin elektriksel kıvılcım kaynaklı yangınların artmasına sebep olduğunu belirtti.

Raporda, endüstriyel yangın ve patlamaların oluş nedenleri elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, kaynak vb. açık alevle yapılan işlerde kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması olarak sıralandı.

Firma isimlerinin sadece %23’ü basına yansıyor
Kimya mühendisleri, meydana gelen kazalarda firma isimlerinin sadece %23’ünün basına yansıdığını ancak sorumlu firmaların teşhir edilmemesinin, firmaların konuyla ilgili önlemleri yerine getirmesinde önemli bir engel teşkil ettiğini ifade etti.

KMO İstanbul Şubesi raporunu, alınması gereken önlemlerle ve hayata geçirilmesi zorunlu önerilerle sonlandırdı.

Raporun tamamı için tıklayınız

politeknik.org.tr


Spread the love