‘Kars Öyküleri’ Kudüs’ten çekilmiyor
Spread the love

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi, Gezici Festival’e yazdıkları açık mektupla ‘Kars Öyküleri’ adlı filmlerini Kudüs Film Festivali’nden çekmesini istedi. Gezici Festival ise filmi festivalden çekmeyi düşünmüyor

 

 

10.07.2010

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi, Gezici Festival yetkililerine bir açık mektup yazarak yapımını üstlendikleri ‘Kars Öyküleri’ adlı filmin, bu hafta düzenlenen ve İsrail devletinin parasal desteğiyle gerçekleşen Kudüs Film Festivali’nden çekmelerini istedi. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu ise politika ile sanatın birbirine karıştırılmasına karşı olduklarını, bu yüzden filmlerini festivalden çekmeyi düşünmediklerini söyledi.

İsrail Ordusu’nun, Gazze’ye yardım malzemesi götüren Gazze’ye Özgürlük Filosu’na uluslararası sularda düzenlediği saldırıda 9 kişiyi öldürdüğünün hatırlatıldığı açık mektupta, “Kudüs Film Festivali Meg Ryan ve Dustin Hoffman gibi Hollywood yıldızları tarafından bile boykot edilmiş, sözkonusu sanatçılar son gelişmelerden sonra İsrail’e ziyaretlerini iptal etmiştir. Ondan önce de Elvis Costello’dan The Pixies’e, Brian Eno’ya kadar pek çok müzisyen boykota katılarak İsrail’deki konserlerini iptal etmiş, Ken Loach ve yapımcıları başta olmak üzere pek çok sinemacı İsrail’den destek alan festivallerden filmini çekmiş ve/veya bu desteğin iadesini talep etmiştir. İsraile Karşı Akademik ve Kültürel Boykota desteğin dünyada giderek genişlediği bir zamanda, Türkiye’deki sinemacıların ve kültür insanlarının da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Sizi, Filistin halkına uygulanan hak ihlallerinin suç ortağı olmamaya ve filminizi bir an önce festivalden çekmeye davet ediyoruz” denildi.

Libermann kötü senarist
‘Kars Öyküleri’ni festivalden çekmeyi düşünmediklerini belirten Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu ise Radikal’e yaptığı açıklamada İsrailli politikacıların hataları yüzünden yıllardır tanıdığı İsrailli sinemacı dostlarını gözden çıkaramayacağını hatırlattı. Boyacıoğlu, “Ben Libermann’ı tanımam. Bildiğim kadarıyla kötü bir senaristti. Zaten iyi bir senarist olsaydı politikaya girmezdi. Ama Kudüs Film Festivali’nin yöneticilerini yıllardır tanırım. Ayrıca bir Türk filminin uluslararası bir festivale seçilmesinin ne kadar zor olduğu da ortada” diye konuştu.
Boyacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok Avrupalı sinemacı, Türkiye’nin insan hakları konusundaki kötü sicili nedeniyle yıllarca bize filmlerini vermek istemedi. Özellikle 80’lerin sonunda ve 90’ların başında bu olayları çok sık yaşadık. Biz o zaman onlara, yaptıklarının yanlış olduğunu, bize destek verilmezse sesimizi duyuramayacağımızı söyledik. Sanmayın ki İsrailli sinemacılar İsrailli politikacıların yaptıklarından memnun. İsrail politikalarına en muhalif filmler İsrailli sinemacılar tarafından gerçekleştiriliyor.”
Kars Belediyesi’nin desteğiyle çekilen ‘Kars Öyküleri’, Kars’ta geçen beş kısa filmden oluşuyor.

kaynak: radikal


Spread the love