Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İTÜ Mimarlık ve Şehir Planlama öğrencilerinden Kuzey Ormanları paneli


İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama öğrencileri Kuzey Ormanları panelinde bir araya geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Yerleşkesi’ndeki mimarlık ve şehir planlama öğrencileri, Politeknik-Genç’in 24 Nisan’da düzenlediği “3. Köprü ve 3. Havalimanı ile İstanbul’un Kuzey Ormanlarına neler oluyor” panelinde buluştu. Panele, İTÜ Şehir Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Ocakçı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nden Gürkan Akgün ve Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başar Toros konuşmacı olarak katıldı.

Panel, Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başar Toros’un konuşmasıyla başladı. Toros, Kuzey Ormanları isminin mücadele ile ortaya çıktığını ve bugün Istranca’lardan Sapanca’ya kadar İstanbul’un kuzeyinde kalan ve katledilmeye çalışılan ormanlara denildiğini söyledi. Toros 1950’lilerde başlayan İstanbul talanının 80’lerden sonra trajik olarak arttığını ve 3. Köprü ve 3. Havalimanı ile birlikte İstanbul’un felakete sürüklendiğini belirtti. Kuzey Ormanları Savunması olarak yaşam alanlarının yok edilmesine göz yummayacaklarını belirten Toros, herkesi bu mücadelenin bir parçası olmaya çağırdıklarını, İstanbul’u yağmacılara teslim etmeyeceklerini söyledi.

Panelde ikinci olarak İTÜ Şehir Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Ocakçı sunum yaptı. Mehmet Ocakçı konuşmasına, İstanbul’a yapılan 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinin İstanbul’u yok etme projeleri olduğunu söylerek başladı. Ocakçı, İstanbul’a yapılan 3. Havalimanı projesinin kent planlarında da bulunmadığını, kimseye sorulmadan danışılmadan hayata geçirilmek istendiğini belirtti. Ocakçı, İstanbul’un yılllardır devam eden talanına karşın coğrafyasının %47’ni ormanların oluşturduğunu ancak bu kuzey ormanlarının 3. Köprü ve 3. Havalimanı projeleriyle büyük kayıplara uğrayacağını söyledi. 3. Havalimanı alanına hali hazırda maden kuyuları ile zarar verildiğini, ancak havalimanı projesiyle canlı yaşamından ekolojik dengeye, kent yerleşimine kadar bölgenin yok olacağını belirtti. Bu plansızlıkla İstanbul’daki nufüs artışı ve doğanın yok edilmesi durumunun İstanbul’a geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini açıkladı.

Panelde son olarak Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nden Gürkan Akgün konuştu. Akgün de 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinin ulaşım projesi değil, emlak projesi olduğunu söyledi. Akgün 2. Köprü yapılmadan önce de benzer yanlanlarla projelerin ulaşımı rahatlatacağını söyleyenlerin bugün de aynı şeyi yaptığını ancak bu yolların sadece emlak rantına, inşaat rantına dönüştüğünü belirtti. Akgün Maslak, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Çekmeköy gibi yerleşim yerlerinin 2. Köprünün yapılmasıyla yüzlerce kat büyüdüğünü ve rant alanları haline geldiğini, aynı şeyin bugün ormanlarla kaplı İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar içinde geçerli olacağını anlattı. Yola dayalı kent planlamasının özel araç kullanımını artırdığını ve yeni yolların da tıkanarak aynı yere gelindiğini belirten Akgün, tek çarenin toplu taşıma-raylı sistem olduğunu da ekledi. Akgün, ŞPO olarak, 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinin ve daha birçok kent suçu kabul edilecek projenin karşısında olduklarını hukuki ve fiili mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Panel, Politeknik-Genç’in Mayıs ayında yapılacak Kuzey Ormanları teknik gezisi duyurusunun ardından sona erdi.

manset_ıtu_kuzey_ormanları1

fotoğraf-8-e13984358231321

politeknik.org.tr

 


Exit mobile version