İSİG Meclisi Eylül Ayı İş Kazaları Raporunu Kadıköy’de Açıkladı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi  2011 Eylül ayı iş kazaları raporunu Kadıköy İskele Meydanı’nda bir basın açıklaması ile kamuoyla paylaştı.

İSİG adına Kimya Mühendisleri Odası’ndan Ercan Zincir tarafından okunan raporda Eylül ayı içerisinde Türkiye’de meydana gelen iş kazalarında basına yansıdığı kadarıyla 59 işçinin hayatını kaybettiği 619 işçinin de yaralandığına dikkat çekildi.

İSİG Meclisi raporunda Tuzla’da meydan gelen patlama dolayısıyla kimya sektöründe yaşanan iş cinayetlerini ön plana çıkarırken OSTİM ve Davutpaşa patlamaları da hatırlatılarak kimya alanında yaşanan güvencesizleştirmenin iş cinayetlerine davetiye çıkardığının altı çizildi.

Raporda diğer sektörlerde yaşanan kazalar ve bu sektörlerdeki ölüm ve yaralanmalara da yer verildi. Rapora göre Eylül ayı içerisinde madencilikte 4 işçi yaşamını yitirirken 4 işçi de yaralandı. 6 belediye işçisi hayatını kaybederken 2 belediye işçisi yaralandı. İnşaat halindeki barajlarda 5 işçi öldü 2 işçi yaralandı. Baraj dışındaki inşaatlarda meydana gelen kazalarda ise 17 işçi hayatını kaybederken 52 işçi de yaralandı. Gıda işkolunda 1 işçi yaşamını yitirdi. Ağaç sektöründe 1 ölüm ve 4 yaralanma olayı basına yansıdı. 2’si kadın, 2’si çocuk 5 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybederken büyük çoğunluğu trafik kazalarında olmak üzere 79 işçi de yaralandı. Tekstil sektöründe 2 ölüm ve 29 yaralanma basına yansıdı. Nakliyatta bir işçi ölürken konaklama sektöründe 18 işçi yaralandı. Sivil havacılık işkolunda bir yaralanma olayı yaşanırken cam ve çimento iş kolunda da 2 işçi öldü; 8 işçi yaralandı. Tersanelerde yaşanan iş kazalarında 1 işçi hayatını kaybetti. 2 diş teknisyeni silikozis sebebiyle hayatını kaybederken tersanelerdeki ağır çalışma koşullarından dolayı iki işçinin işitme kaybına uğradığı tespit edildi. Sektörü belirli olmayan iş kazalarında ise 8 ölüm ile 27 yaralanma yaşandı.

Yapılan açıklamada yaşanan kazaların birer iş cinayeti olduğu vurgulanırken ölümlere ve kazalara karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiği dile getirildi.

politeknik.org.tr