Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Eylül Ayı Raporunu Açıkladı


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Eylül Ayı İş Cinayetleri Raporu’nu Çapa Tıp Fakültesi’nde açıkladı. Eylemde İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylül ayında sağlık alanında yaşanan iş kazaları sebebiyle Çapa Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen eylemde geçtiğimiz hafta iş kazası sonucu yaşamını yitiren Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Acil Asistanı Mustafa Bilgiç anıldı.

Eylül ayında en az 83 işçi hayatını kaybetti
İSİG, uzun ve yoğun çalışma saatleri, alınmayan önlemler, denetimsizlik ve sermayenin kar hırsı nedenleriyle Eylül ayında en az 83 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İş cinayetlerinin kadın, erkek, genç, yaşlı demeden coğrafyamızın dört bir yanında eylül ayında da devam ettiği belirtilirken yazılı, görsel, digital basın ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler doğrultusunda bu ay en az 83 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Her geçen gün daha fazla işçi öldüğünü , ölümlerin adreslerinin değişmediği belirtilirken özellikle inşaat, mevsimlik tarım, maden ve enerji sektöründe neredeyse birbirinin kopyası iş cinayetlerinin yaşandığı vurgulandı.

Mustafa Bilgiç hatası sebebi ile ölmedi!

Çalışma koşullarının sağlık çalışanlarını da öldürdüğünü eylül ayı başında Hatay’dan bir doktorun hastasından kaptığı bir virüs nedeniyle hayatının kaybetmesinin ardından, eylül ayının sonuna doğru bir acı haber de Samsun’dan geldi. Açıklamada, “asistan hekim Mustafa Bilgiç’in kırım kongo kanamalı ateşi hastası olduğu bilinmeyen bir hastaya müdahale ederken kullandığı iğneyi yanlışlıkla kendisine batırmasıyla hayatını kaybetti. Hastanenin Acil Servis bölümünde asistan olarak çalışan doktor Mustafa Bilgiç’in az sayıda hastane çalışanıyla ve uzun çalışma saatleri ile dikkatinin dağılması sonucu iğneyi eline batırmasına hata diyebilir miyiz?”  sorusuyla yaşananın dikkatsizlik değil sağlık alanının piyasalaştırılmasının bir sonucu olduğu ifade edildi.

Raporun açıklanmasının ardından İstanbul Tabip Odası  ve İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu‘nun basın açıklaması okundu. Asistan hekim Mustafa Bilgiç’in yaşadığı iş kazasının sebeplerinin anlatıldığı açıklamada sağlıkta uygulanan performans sistemi, aralıksız 33 saat çalışma, haftalık 120 saate varan çalışma süreleri, günlük 500-1500 hastaya bakılması sağlıkta piyasalaşmanın sonuçları ve iş kazalarının sebepleri olarak sıralandı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

politeknik.org.tr


Exit mobile version