Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İş Teftiş Kurulu kendisini akladı, denetimleri eleştirenleri suçladı


Soma Maden Katliamı’ndan sağ çıkan işçilerin ‘göstermelik’ dediği denetimlere İş Teftiş Kurulu Başkanlığı sahip çıktı. Kurum, kendisini aklamaya çalışırken, denetlemeleri eleştiren haber ve yorumları ‘Devleti itibarsızlaştırıyorlar’ diyerek hedef gösterdi, güvenlik konusunda topu işverenlere attı

AKP’nin Soma Maden Katliamı’nın üzerini dört bir koldan örtme çabası devam ediyor. Madenden sağ çıkabilen işçilerin denetimlerin niteliksizliğine ilişkin açıklamalarında da açıkça görülen denetim sorununun muhatabı olan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, kendisini aklama çalışmalarına başladı.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, madenlere yönelik denetimleri ve Soma’daki çalışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Soma için bir heyet görevlendirildiği bilgisini veren kurum, soruşturma sonunda tüm gerçeklerin açığa çıkarılacağını öne sürdü.

Haberlere ‘asılsız’ suçlaması
Kurum, bir yandan tüm gerçekleri açığa çıkarmaktan söz ederken, diğer yandan Soma Katliamı’ndaki sorumluların ortaya çıkarılması için mücadele eden kurumları, örgütleri ve basını hedef gösterdi. Medyada çıkan haberler için “asılsız” nitelendirmesi yapan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, kendileri dışındaki kaynaklardan elde edilen bilgilere itibar edilmemesi çağrısı yaptı.

‘Devlet itibarsızlaştırılmak isteniyor’
İş müfettişlerinin mesleki bağımsızlık ilkesi içerisinde görevlerini ifa ettiklerini söyleyen başkanlık, “Teftişler ve kaza incelemesi hakkında yapılan asılsız yorumlar ve haberler, gerçekleri saptırmak yanında, devlet adına teftiş yapan, gerçekleri su yüzüne çıkarmada etkin rolü bulunan iş müfettişlerini ve dolayısıyla devlet kurumlarını itibarsızlaştırmak sonucunu doğurmaktadır” dedi.

Haber ve yorumların “huzursuzluk”, “bilgi kirliliği” ve “yanlış kanaat” yarattığını iddia eden kurum, yapılacak tüm haberlerin kendi görüşleri alınarak yapılmasını istedi.

2 binden fazla teftiş, 119’unda iş durdurma
Müfettişlerin maden sektöründe uzmanlaştığını da belirten İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, teftişlerde işyerlerinin tüm bölümlerinin incelendiğini, gerekli araştırmalar sonucu raporlar hazırlandığını ve gerekirse yaptırımlar uygulandığını ileri sürdü.

Açıklamada 2012’den bu yana maden işyerlerinde toplam 2 bin 79 teftiş yapıldığını, bu teftişlerin 119’unda yanlışlık tespit edildiği için işlerin durdurulduğunu, 969 teftiş sonucunda ise idari para cezası uygulandığını aktardı.

Teftiş Kurulu topu işverene attı
Kurum, “Teftişler anlık bir fotoğraftır. O fotoğrafın iyi olması veya iş müfettişlerince işyerinin noksanlıklarının giderilmesinin sağlanması, geleceği garanti etmez. İşverenlerimizin iyi durumun sürekliliğini sağlaması gerekmektedir. Madenler her saat değişen şartların yer aldığı, sürekli takibin ve iyileştirmenin yapılması gereken işyerleridir ve bu takip işverenin sorumluluğundadır” sözleriyle de toplu işverene attı.

‘İş güvenliği eğitimi bir günlük’
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, çalışmalarını ve denetimlerini aklayıp topu işverene atarken, Soma’da özellikle katliamdan sağ çıkan işçilerin açıklamaları ise aksi yöndeydi.

Soma’da katliamın yaşandığı madende 2,5 yıldan bu yana makine ustası olarak çalışan ve arkadaşları ile akrabalarını defneden Engin Dağlı, Sendika.Org’a verdiği röportajda iş güvenliği eğitimleri ve denetimleri hakkında da konuşmuştu.

Madende iş güvenliği uzmanları olduğunu ama 2,5 yıl önce işe girdiğinde sadece bir gün eğitim aldığını söyleyen Dağlı, bir sonraki eğitimin 1,5 yıl sonra yapıldığını aktarmıştı. Dağlı, eğitimlerin göstermelik yapıldığını, gidip imza attıktan sonra eğitimi almış göründüğünü belirtti.

Adı ‘denetleme’: 200 metre gidip geliyorlar, en fazla bir saat duruyorlar
Dağlı, madendeki denetlemeler ile ilgili ise şöyle konuşmuştu:

Denetlemeler düzenli oluyordu ancak muhtemelen denetleme için gelecekler şirketi arayıp haber veriyordu. Çünkü denetlemeden önce şirket yetkilileri madene gelerek bize etrafı temizlememizi söylüyorlardı. Yerlerdeki suları kurutmamızı söylüyorlardı. Denetlemeye gelenler de en fazla 1 saat duruyor, 1,5 kilometre içeriye giriyor. Zaten üstünkörü yapılan denetlemelerde patronlar, denetçileri galerilerden (madenin içerisindeki bölümlerden her biri) en düzgün olanına götürüyor.

Bir dönem madende çalıştıktan sonra işten ayrılan inşaat işçisi 26 yaşındaki Erdem Efe de hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını söylemiş ve eklemişti:

Denetim için gelenler sadece ana koridorda 200-300 metre gidip, geri döndükleri gibi, denetim yapılacağı da iki hafta önceden biliniyordu. Denetçiler işçilerin çalıştıkları galeri ve bacalara kesinlikle girmiyorlar. Orada yaşama ve çalışma şartlarını bilmiyorlar. Acımız tabii ki çok büyük ama bu tür facialar hiçbir zaman nedensiz olmuyor.

Kaynak: Sendika.Org


Exit mobile version