Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

İş Güvenliği Eylem Paketi açıklandı: Tek sorun ‘zihniyet’!


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız bugün “yeni iş güvenliği paketi” düzenlemelerini açıkladı. Yaşanan iş cinayetlerinde hükümetin, bakanlıkların sorumluluklarını dışarıda bırakarak “zihniyet değişmeli” dedi. Paketin özünde “işçiler eğitilmeli, sanayi zarar görmemeli, rödovansa ve taşerona devam, iş cinayetlerini-kazalarını saklayana ödül” var.

Türkiye’de son yıllarca katliam gibi iş cinayetleri yaşanırken, her katliam sonrası “yeni” başlığında bir dizi düzenleme yapılıyor, yapılacağı ilan ediliyor. Bugün (12 Kasım 2014) kameraların karşısına geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Çelik iş güvenliği alanına dair düzenlemeleri basın toplantısıyla açıkladı. Bu düzenlemelerde güvenceli çalışma yaşamı için gerekenler yine yok.

Bak sen şu “zihniyet” diyene
Düzenlemeyi anlatan Ahmet Davutoğlu, yaşanan iş cinayetlerinde kendilerinin sorumluluğu olmadığını, “zihniyetin” değişmesi gerektiğini defalarca dile getirdi. Yarattığı kuralsız çalışma yaşamı ve derinleştirdiği taşeron sistemiyle 12 yılda 14 bin işçinin yaşamını kaybetmesine yol açan AKP’nin başbakanı Davutoğlu, Ermenek’te yaşananların kendi iktidarlarından önce açılan ocağın kapatılmamasından kaynaklandığını söyledi. Davutoğlu, göreve geldiklerinden bu yana her türlü yasal düzenlemeyi yaptıklarını ifade etti.

Sanayi üretimini düşünmek zorundayız
Yapılacak her düzenlemede sanayi üretiminin durmamasını, işletmelerin çalışmasını sağlamakla yükümlü olduklarını belirten Davutoğlu alınacak önlemlerde sermaye çıkarının önemli olduğunu belirtti. Davutoğlu, iş kazalarına karşı işçilere mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirileceğini, işçilerin kendi haklarını öğrenmesiyle iş kazalarının önüne geçileceğini belirtti. Böylelikle, Soma katliamının ardından iş cinayetlerinin sorumluluğunu işçilerin ‘niteliksizliği’ne bağladı.
Davutoğlu sanayi üretimini düşünmek zorundayız diyerek kamuda rödovansın kaldırılmadığını söyledi. Taşeron çalışmadan hiç bahsetmedi.

Sendikalar işçileri bilgilendirse kimse ölmezmiş
Torunlar sonrasında işçilerin şikâyetlerini dikkate alacaklarını açıkladıklarını belirterek Davutoğlu, sendikaların işçilere haklarını anlatmaması nedeniyle Ermenek’teki işçilerin böyle bir haktan haberi olmadığını, olsa idi belki de işçilerin ölmeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, AKP hükümetinin iktidar olduğu tüm dönemlerde sendikal örgütlenme önündeki engelleri kaldırmadıklarını ve ILO’ya aykırı sendikalar yasasını değiştirmediklerini gizledi.

Bundan önceki süreçte DİSK ile görüşmeyen ve DİSK’in hiçbir uyarısını dikkate almayan Davutoğlu, basın toplantısında sendikaları iş kazalarına karşı sorumluluk almadığını söyledi.

Denetim yapılacakmış; kim, nasıl, nerede belli değil
Acil durumlarda müfettiş inisiyatifine bırakmadan denetim yapılacağını açıklayan Davutoğlu, Soma’da ve Torunlar’da olduğu gibi müfettiş raporlarına dahi uyulmayan veya olumsuz rapor yazan müfettişlerin sürgün edildiği bir iktidarın sahibi olarak bu denetimin nasıl olacağını açıklamadı.

“İş kazalarını sümen altı”na devam
İş kazalarının hali hazırda kayıt tutulmadığı bir çalışma yaşamında işverenlere ödül-ceza dengesi getirildiğini açıklayan Davutoğlu, iş kazası yaşanmayan iş yerlerine ödül vereceklerini duyurdu. Bu ödül denetimin olmadığı ve denetimle ilgili düzenlemelerin hala nasıl olacağı bilinmeyen işyerlerinde iş kazalarının saklanmasını için bir teşvik niteliğinde adeta.

Davutoğlu’nun açıkladığı “İş Güvenliği Eylem Paketi” düzenlemesinin maddeleri şöyle;

1- Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getireceğiz. Bundan sonra inşaat işçisi diye, amele diye bir kavram yok. İşçilerimizin profesyonel olarak yaptıkları işle ilgili mesleki formasyonu, sertifikası olacak.

2- Üniversite ve meslek yüksek okullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilecek

3- Yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk getirilecek.
4- İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilecek

5- Yaptırımlarda ödül-ceza dengesi getireceğiz, iş kazası olmayan iş yerlerini ödüllendireceğiz. Örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edeceğiz. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak.

6- İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz.

7- Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak.

8- Rödovans sözleşmelerini 15 yıldan az olmayacak şekilde yapacağız.

9- Kamuda rödövans olacak ama bütünüyle başka işverene devredilemeyecek. Özel sektörde rödovans olmayacak

10- Acil durdurma halleri müfettiş insiyatifine bırakılmadan karar alınacak.

11- İşveren ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa ceza kanununda yer alan cezaya ilaven 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek.

12 – Yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması zorunlu olacak.

13- Kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir kalem olacak

14- Standartlara uygun kişisel donanım sağlamayan iş verene idari para cezası verilecek

15- Madenler iki yoldan yer üstüne bağlanacak

16- Maden çalışmalarında her aşama elektronik ortamda kaydedilecek. Bilgiler bilgisayara işlenecek. Aynı anda Enerji Bakanlığı ‘nda bilgiler geçilecek. An be an durumu takip edebilecek.

17- Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı teftişleri görüntülü ve fotoğraflı olacak. Müfettişler bizzat görüntüleyecek. Acil durumlarda çıkış için fosforlu hayat hattı yapılacak.

18- Yılda 1 olan acil durum plan ve tatbikatlarının 6 ayda bir yapılacak. Tatbikat yapılıp bildirimle yetinilmeyecek. Sadece madenlerdeki şikayetleri değerlendirmek için ayrı bir hat kurulacak.

politeknik.org.tr


Exit mobile version