İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mamak’ta yaşanan su taşını ile ilgili açıklama yaptı. İnşaat mühendisleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın “Bu 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Bunun önlemi olamaz’ sözlerine cevap verdi: Her 5 yılda oluşabilecek düzeyde bir yağış idi, sorumlusu kenti ranta emanet eden AKP belediyeciliği
Ankara Mamak’ta 5 Mayıs’ta yağan yağmur sonrasında meydana gelen su taşkınında sokaklar sular altında kaldı. Taşkının, Hatip Çayı’na bağlanan eski dere hattı üzerine kurulmuş Neşet Ertaş Caddesi’nde yaşandığını belirten inşaat mühendisleri, bölgede yapılaşmanın hızla arttığını, altyapı sisteminin yetersiz kaldığını bu nedenle öngörülebilir bir yağışın bile sele dönüştüğünü, AKP’nin ranta dayalı kent politikalarının halkın sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Belediye Başkanı Tuna yalan söylüyor
İMO Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın ‘’Bu 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Bunun önlemi olamaz. Önlemle falan olacak iş değil. Meteorolojinin tahminleri ötesinde bir yağış, afet oldu. Bu görülmemiş bir afet, 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Kelimenin tam anlamıyla felaketi yaşadık.’’ ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İnşaat mühendisleri, meteoroloji istasyonun 5-6 Mayıs tarihleri arasında taşkın yaşanan bölgede toplam 4,9 mm yağış verisi açıkladığını, bilimsel olarak her beş yılda bir yaşanabilecek yağış tahmininin 40 mm olduğunu vurguladı. İMO Ankara Şubesi şu ifadeleri kullandı:
‘İstatistiksel veriler incelendiğinde 24 saatte toplam olarak her 5 yılda bir 40 mm, her 10 yılda bir 45 mm, her 25 yılda bir 55 mm, her 500 yılda bir ise 95 mm civarında yağış oluşabileceği bilinen bir durumdur. Yağışların zamansal ekstrem dağılımları incelediğinde de 24 saatlik yağışların yaklaşık %40`ının 15 dakikada oluşabileceği görülmektedir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün internet sitesinde yayınladığı verilere göre 05.05.2018 – 06.05.2018 tarihleri arasındaki 24 saatlik dilimde Ankara ili sınırları içinde en fazla yağış Haymana Yenice Beldesi meteoroloji istasyonunda 14.6 mm olarak ölçülmüştür. Taşkın olayının yaşandığı bölgeye en yakın olan Bayındır Barajı meteoroloji istasyonunda ise ölçülen toplam yağış 4.9 mm`dir. Bu durum olayın hemen arkasından en yetkili ağızlardan yapılan “afet” açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını göstermektedir.’
‘Rantı bırakın, teknik gereklilikleri yerine getirin’
Mamak’ta 15-20 yıl önce kapatılan dere hattının drenaj alanındaki inşaat projelerinin, plansız arttırılan yapı yoğunluğunun toprak yüzeyleri azalttığını ve su emilimini imkansız kıldığı için dereye taşınan su miktarının katlandığını, yetersiz kalan altyapının su taşkınına neden olduğunu belirtti. İMO Ankara Şubesi şunları söyledi:
Oldukça dik bir vadi olan bölge yoğun bir şekilde yapılaşmış ve inşaat faaliyetleri halen devam etmektedir. Yağmur sularının toprağa ulaşabileceği fazla bir alan kalmamıştır. Dik yamaçlardan ve inşaat sahalarından gelen sediman malzeme, rögarların tıklanmasına yol açmış ve 1×2 m boyutlarına olan yağmursuyu kollektör hattına, taşkın sularının girişi sağlanamamıştır. Taşkın suları cadde boyunca ilerleyerek park ve seyir halindeki araçları sürüklemiş, dere haline gelen caddede kesit daralmaları yaşanmış ve su seviyesi yükselerek cadde boyunca yer alan dükkanları basmıştır.
…
Suyu emecek yeşil alanların rant projeleriyle talan edilmesi, mevcut alt yapı yetersizlikleri, kenti yap-boz tahtasına çeviren plansızlık, su baskınına neden olmayacak yağışların bile su baskınına yol açmasına neden olmaktadır. Öncelikle günübirlik çıkarlar yerine kentte yaşayanların ihtiyaçlarını göz önüne alan planlama anlayışını hayata geçiriniz, bu doğrultuda hazırlanan planlarla mevcut alt yapı sistemiyle ilgili olarak eksiklikleri gideriniz, bunun yanı sıra tüm alt yapı sisteminin bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları için düzenli bir program hazırlayarak uygulayınız
politeknik.org.tr