İBB Taşyapı için imar kıyağı yaptı: Koşuyolu’na bir hançer daha
Spread the love

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, AKP yakınlığıyla bilinen Taşyapı’ya plan tadilatı kıyağı yaptığı Koşuyolu projesi Anadolu Yakası’nda siluete bir hançer daha saplayacak. Hakkında davalar olmasına rağmen, oldu bitti ile inşaatına başlanan proje, bölgedeki yapı yoğunluğunu katlayacak.

İstanbul’un imar rantı ve AKP’nin yandaşlarına dönük hukuksuz imar düzenlemelerinin arkası kesilmiyor. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının tapelerinde yer alan şirketlerden Taşyapı bu kez Koşuyolu’nda aldığı imar tadilatıyla başlattığı otel projesiyle bölgeyi tarumar etmeye başladı. Cumhuriyet Gazatesi’nde yer alan habere göre Taşyapı’nın Darüşşafaka Cemiyeti’nden aldığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekarelik araziye dikmeye başladığı 20 katlı otel, deniz tarafından bakıldığında Haydarpaşa Garı, Selimiye Kışlası gibi tarihi mekânlara olan yakınlığı sebebiyle şehir silueti için risk oluşturacak.

Bir AKP klasiği: Taşyapı’ya geçti, plan değişti
Darüşşafaka Cemiyeti’ne Aitken, cemiyetin Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye hastane projesine izin vermeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taş Yapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığının araziyi 7 milyon dolara almasının ardından plan tadilatı yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kıyakla birlikte Taşyapı, 80 metre yüksekliğinde 20 katlı, 3 bloklu yeni bir projeye 2013 yılında ruhsat aldı.

Koşuyolu halkı dava açtı
Koşuyolu halkı, mahallenin yapı yoğunluğunu arttıran, silüetini bozan ve bölgenin kaldıramayacağı trafik yükü getiren projeye karşı mücadele başlatmıştı. Proje planlarının iptali için açılan davada İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin atadığı ilk bilirkişi raporunun ardından projeye kısmi yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahallelilerin kısmi durdurmaya itirazı sonrasında proje ilçe belediyesi tarafından durduruldu. Proje henüz
hafriyat çalışmaları halinde duruyor.

‘Tarihi ve doğal sit alanlarına yakın, silüeti bozar’
Makeme bilirkişisinin hazırladığı raporda “İmar planına bir yükseklik sınırlaması getirilmemesi deniz tarafından bakıldığında Haydarpaşa Garı, Selimeyi Kışlası gibi tarihi mekânlara olan yakınlığı sebebiyle şehir silueti ile alakalı soru işareti oluşturmaktadır” denildi. Raporda, Şubat 2017 tarihinde İBB Meclisi’nde alınan Kadıköy’e 15 kat sınırı da hatırlatıldı. Bilirkişi raporunda ayrıca, projenin Doğal Sit Alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’na yakınlığına ve Selimiye Kışlası, tarihi Marmara Üni, Haydarpaşa Binası geri görünümünde yer aldığını belirterek silüete zarar vereceğini vurguladı. Raporda projenin bölgeye inşaat yoğunluğu getirdiği, SİT alanını göz ardı ettiği ve çevre yapılaşma koşullarıyla uyuşmadığı sonuçlarını doğurduğu belirtildi.

politeknik.org.tr


Spread the love