Hopa’da su çekilmeden Samsun’u akladılar: TOKİ konutlarındaki katliama takipsizlik!
Spread the love

Samsun Canik’te 2012 yılında rant politikalarının sonucu olarak TOKİ konutlarında yaşanan ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketiyle ilgili soruşturmada 12 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi

canik_sel_proje

AKP’li Canik Belediye Başkanı Osman Genç Tayyip Erdoğan’ın elinden ödül aldığı fotoğrafla ve “Başarı ekip işidir” sloganıyla TOKİ projesini tanıtmış; proje insanlara mezar olurken, tanıtım reklamı ise katliamın simgelen karesine dönüşmüştü.

AKP’nin rant politikaları Hopa’da 10 kişinin canını alırken, henüz üç yıl önce Samsun’un Canik İlçesi’nde yaşanan ve 5’i dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında olmak üzere 13 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan sel ile ilgili savcılık soruşturması tamamlandı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, üç yıllık soruşturması sonucunda “belediye yetkililerinin hiçbir suçu olmadığına” kanaat getirdi ve aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 12 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

Soruşturulmamak için her yolu denediler
Canik’teki sel felaketinde 13 kişinin yaşamını yitirmesiyle birlikte Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, selde sorumlu oldukları iddia edilen 12 kişi hakkında soruşturma başlattı. Hakkında soruşturma başlatılan isimler arasında AKP’li Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AKP’li Canik Belediye Başkanı Osman Genç ile DSİ 7. Bölge Müdürlüğü görevlileri yer aldı.

Başsavcılık soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık izni verirken Danıştay’a başvuran sorumlular, olayda suçları olmadıklarını öne sürdü. Danıştay da eksik inceleme yapıldığını gerekçe göstererek itirazı kabul etti.
İçişleri Bakanlığı yeniden başvuru yapılması üzerine ise belediye başkanlarının da aralarında olduğu 6 kişi hakkında soruşturma izni verdi, 6 kişiye ise arka çıktı. Soruşturma izni verilenler bir kez daha itiraz etti. Danıştay 1. Dairesi ise bu defa itirazı reddetti.

bayraktar_canik

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı olup yolsuzluk soruşturmasıyla görevinden istifa eden dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2010’da ev teslimleri yapılan Canik’teki TOKİ konutlarını “Çağdaş bir yaşam alanı” diye sunmuştu.

Bilirkişi ‘doğal afet’ dedi
Başsavcılık soruşturmasına bilirkişi raporları üzerinden başladı. Raporlarda meydana gelen sel felaketinin ihmalden değil, doğal afet olduğu ileri sürüldü. Bilirkişiler, yaşananların “meteorolojik olarak” da afet olarak nitelendirilebileceğini iddia etti. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da 13 kişinin öldüğü sel için “doğal afet” diyerek dosyayı kapadı.

Afet riskinden TOKİ riskine
Samsun Canik’te 3 Temmuz 2012 akşamında başlayan sağanak yağış gece yarısı sel felaketine dönüştü. İlçede otomobiller sürüklendi, ağaçlar kökünden sürüklendi, çatılar uçtu; ancak esas cinayet mahali AKP’nin güvenliği ve sağlamlığı ile övünüp “afetlere çözüm” diye sunduğu TOKİ konutları oldu.

Canik’in Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde “Karadeniz’in en büyük ve örnek kentsel dönüşüm projesi” olarak sunulan, ancak iki dere yatağı arasına TOKİ Kuzey Yıldızları konutlarını su basmış, TOKİ evlerinde ikisi 1,5 ve 5 yaşlarındaki çocuklar olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirmişti.

samsun_canik_toki_2 samsun_canik_toki_3

Kaynak: Sendika.Org


Spread the love