Haziran İsyanı sırasında Mersin’deki eylemlerde yakın mesafeden ağzına doğru biber gazı sıkılan Mehmet İstif’e kanser teşhisi kondu. Kanser olan İstif: “Biber gazının içeriği açıklansın. Biber gazından dolayı birçok insan öldü. Biber gazı yasaklanmalı”
Haziran İsyanı’nda polisin biber gazıyla katlettiği Abdullah Cömert’in ardından biber gazı ve kimyasallar yaşamları karartmaya devam ediyor. Haziran İsyanı’nda ağzına biber gazı sıkılan Mehmet İstif’e 7 ay sonra ‘biber gazından dolayı kanser’ teşhisi kondu.
İstif, “O eylemde ağzıma gaz sıkılına kadar benim herhangi bir hastalığım yoktu. Gaz sıkıldıktan sonra ağzımda yaralar oluştu ve bu noktaya kadar geldi. Ben bu durumun nedeninin biber gazı ve diğer kimyasallar olduğuna inanıyorum. Biber gazının içeriği açıklansın. Biber gazından dolayı birçok insan öldü. Biber gazı yasaklanmalı. İnsan hakları kuruluşlarının bu konunun üzerine gitmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Ne olmuştu?
20 Haziran 2013 günü Mersin’de Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki eylemler sırasında polis yakın mesafeden eylemcilerin üzerine biber gazı sıktı. Eylemciler arasında bulunan Mehmet İstif, ağız ve burun bölgesinde şiddetli yanmalar hissederek hastaneye gitti. İlk olarak Toros Devlet Hastanesi’ne başvuran İstif’e enfeksiyon teşhisi konularak sprey türü ilaçlar verildi. Ağzındaki yaralar daha da kötüleşen ve Mersin Tıp Fakültesi’ne giden İstif’in dilinin 4’te 1’i alındı.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından Ağustos ayında Mehmet İstif için hazırlanan raporda şu ifadeler yer aldı;
Yaralar basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte değildir. Vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olabilecek niteliktedir. Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflaması veya yitirilmesi niteliğinde olup olmadığının belirlenmesi için şahsın olay tarihinden 6 ay sonra MEÜ Adli Tıp Anabilim Dalı’na muayene için gönderilmesi gerekir.
Durumunun giderek kötüleşmesi üzerine Mehmet İstif geçtiğimiz aylarda Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi’ne götürüldü. İstif’in dilinin kökündeki yaraları inceleyen doktorlar kanser teşhisi koydu. Kanser teşhiri konulan İstif, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi.
Biber gazının yasaklanması için hukuki mücadele başladı
Mehmet İstif’in biber gazından kanser olması üzerine İstif’in avukatları; biber gazının türünün belirlenmesi, gazın içindeki kimyasal maddelerin tespit edilmesi ve gaz kullanımının sınırlandırılması amacıyla hukuki mücadele başlattı.
Kimya Mühendisleri Odası’nın yayımladığı Toplumsal Olaylarda Kullanılan Kimyasal Silahlara (Gazlara) İlişkin Bilgilendirme Broşürü için tıklayınız
25 Ocak 2014 Cumartesi günü düzenlenen İşkence Alanı Sokaklar Sempozyumu’nun haberine ulaşmak için tıklayınız
politeknik.org.tr