Esenyurt iş cinayeti davası sonuçlandı: İş güvenliği uzmanlarına ceza
Spread the love

Esenyurt’ta Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatı sırasında çadırda kalan 11 işçinin yanarak can verdiği iş cinayeti davası sonuçlandı. Aralarında 3 iş güvenliği uzmanının bulunduğu 7 kişi 10 yıl ile 5 yıl arasında değişen cezalar aldı.

Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında 11 Mart 2012 tarihinde şantiyede çıkan yangında yatakhane olarak kullanılan çadırda barınan ve yanarak katledilen 11 işçinin davası sonuçlandı. Marmara Park AVM’nin şirketi Ece ve inşaatın ihalesini alan taşeron firma Kayı İnşaat’ın patronları cezasız kaldı. Kayı İnşaat’ın taşeronu Kaldem İnşaat’ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kadir Altun, elektrik teknikeri Şaban Bakırcı 1. derece asli kusurlu bulunarak 11 işçinin ölümüne taksirle sebebiyet vermekten 10’ar yıl hapis cezası aldı.

Taşeron firmaların iş güvenliği uzmanlarına ceza
Kaldem İnşaat’ın işçi sağlığı iş güvenliğinden sorumlu çalışanı, iş güvenliği uzmanı Cem Yıllar 1. derecede tali kusurlu bulunarak 6 yıl hapis cezası aldı. Marmara Park AVM inşaatının bir başka taşeron firması Miratek’in iş güvenliği uzmanı Ömer Faruk Gülmez de meslektaşıyla aynı cezaya çarptırıldı. İş güvenliği uzmanı Faruk Gülmez’in denetim defterinde tehlikelere ilişkin gözlemleri ve yapılması gerekenleri sıralaması cezaya çarptırılmasına engel olamadı.

İnşaatın bir başka taşeron firması Tapas İnşaat’ın iş güvenliğinden sorumlu çalışanı Hikmet Tezcan 2. derece tali kusurlu bulunarak 5 yıl hapis cezası aldı.

İş güvenliği uzmanlarının güvencesizliği
İşçi sağlığı iş güvenliği alanı emekçilerin önemli bir mücadele alanı. Bu alanın bir bileşeni ise iş güvenliği uzmanı mühendisler. Türkiye’de neredeyse her gün 2-3 işçi ölürken, her ay bir kaç yüzlerle ifade edilen iş cinayeti raporları açığa çıkarken bir iş güvenliği uzmanının mesleki sorumluluklarını gözardı ederek mesleğini icra etmesi mümkün değil. İş güvenliği uzmanlarının çalışma sahalarında sağlıklı ve güvenli ortamları yaratma sorumlulukları tarif edilse de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda bu sorumluluk uzmanın çalışma güvencesini sağlayacak biçimde yetkilendirilmemiş durumda. Hal böyle iken iş güvenliği uzmanları patron yerine hapis yatan işçiler konumunda. Bu duruma karşı mesleki sorumlulukları gözeten, bu sorumlulukları yerine getiren, işçi sağlığı iş güvenliği mücadelesinin bir parçası olan iş güvenliği uzmanlarının örgütlenme ve dayanışma kanallarının yaratılması bir zorunluk haline geliyor.

 

politeknik.org.tr


Spread the love