Denetim Yok, Mühendisler İşsiz
Spread the love

Yoğurt, peynir ve kıyma gibi gıdalarda yapılan hilelerden sonra şimdi de hileli etler raflarda.

Vatan Gazetesi’nin haberine göre, at ve eşek eti karıştırılarak daha ucuza mal edilen kıymadan sonra şimdi de et konusunda hileler başladı. Etin içerisine su enjekte etilerek ağırlığının %30’a kadar arttırıldığı ortaya çıktı.

Gıda üretimi yapan işletmelerde denetim yapılmamasından dolayı gıdalarda bu tür hilelerle karşı karşıya kalıyoruz.

AKP iktidarı’nın 2010 yılında yasalaştırdığı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’ ile küçük işletmelerde teknik eleman çalıştırma zorunluluğu ortadan kalktı. Ülkemizde gıda üretimi yapan 40 bin işletmenin %80’i küçük işletme statüsüne giriyor. Böylelikle bu firmalar bünyesinde teknik eleman istihdam etmiyor. Kamusal denetimin de olmadığı koşullarda bu durum halk için sağlıksız gıda tüketimi anlamına geliyor.

Ne Olmuştu?
‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’ 1 Haziran 2010 tarihinde mecliste görüşülmeye başlanmıştı. Bu tarihten itibaren Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisler Odası tasarının yasalaşmaması için çalışmalar başlatmış, basın açıklamaları yapmış, halkı bilgilendirmişti. AKP hükümeti tüm itirazlara rağmen 13 Aralık 2010 tarihinde tasarıyı yasalaştırmıştı. Tasarının meclisten geçmesi kimya, gıda, ziraat mühendislerinin işsizlik oranını arttırdı.

Tasarının yasalaşmasının ardından 24 Ocak 2012 tarihinde Gıda Mühendisleri Odası Maliye Bakanlığı’na bir yazı göndererek gıda denetiminin sağlanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 1.000 gıda mühendisinin istihdamını talep etmişti.

Güvenli beslenme hakkı için kamusal denetim

Güvenli beslenme halk sağlığı için önemli bir unsur. Güvenli beslenme hakkı için gıda üretimi yapan firmalarda teknik eleman istihdamıyla birlikte kamu kurumlarında mühendis istihdamıyla kamusal denetimin sağlanması gerekiyor.

politeknik.org.tr


Spread the love