Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

Çerkezköy’de kimyasal patlamaya götüren koşullar nedir?


Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’nde sabah saatlerinde Boytek Reçine Boya ve Kimya kimyasal kazanında patlama meydana geldi. 29 işçi hastaneye kaldırıldı. Patlama sonrasında kimyasal alarm verildi. Peki bir kimyasalı patlamaya götüren koşullar nedir?

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’nde tekstil için reçine üreten Boytek Reçine Boya ve Kimya fabrikasında bugün (12 Nisan) kimyasal kazanı patladı. Yoğun dumandan 29 işçi etkilendi ve hastaneye kaldırıldı. Patlamanın ardından kimyasal madde yayılımı konusunda alarm verildi.

Patlamaya götüren faktörler
* Kimyasal maddelerin tehlikelerinden ve zararlı etkilerinden işçilerin sağlığını korumak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için şartlar 6331 sayılı İş Kanunu kapsamında yayımlanan ‘Kimyasal maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelik’te belirtiliyor.

*Doğal halde bulunan, üretilen, herhangi bir işlem sırasında, atık olarak ortaya çıkan, kazara oluşan her türlü element, bileşik veya karışımlara kimyasal madde denir. Kimyasal maddeler patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, kolay alevlenir, alevlenir, toksik, çok toksik, zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevre için tehlikeli özelliklerden bir veya birkaçına sahip maddelerdir. Bu tehlikeli özelliklerden kaynaklı kimyasallar için saklama ve işlem süreçlerinde uygun koşullar sağlanır. Sağlanmazsa, Çerkezköy’deki felakete benzer iş kazaları/cinayetleri meydana gelir.

*Kimyasal maddelerin birbirleriyle veya dış ortam koşulları ile ilişkisi reaksiyonlara neden olmakta, dolayısıyla bazı büyük reaksiyonlar yanma ve patlamalarla sonuçlanmaktadır. Çerkezköy’deki patlama uygun olmayan kimyasalların karışımı sonucu reaksiyona veya uygun olmayan bir reaktörde kimyasal karışımların gerçekleştirilmesi sonucu meydana gelmiş olabilir.

*Kimyasallara dönük işlemler kadar saklama koşulları da önemlidir. Her kimyasal madde farklı koşullarda farklı davranışlar gösterdiği için uygun koşullarda uygun ortamlarda saklanmalıdır, aksi bir durumda kimyasallar uygun koşullarda depolanmadığında Çerkezköy’deki felakete benzer iş kazaları/cinayetleri meydana getirir.

* Kimyasal maddelerle çalışan işyerlerinde 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun`a göre ‘Sorumlu Müdür` bulundurmak zorunda iken birçok işyeri, ek maliyet getirdiği gerekçesiyle kimyasalları yönetmekle sorumlu müdür olarak kimya mühendisi istihdam etmiyor. Kimyasal madde bulunan tesislerde tehlike ve risklerin görmezden gelinmesi, kimyasalların yönetimi konusunda kamusal denetimin yeterli olmaması iş cinayetlerine ve çevre felaketleri neden oluyor.

•Çerkezköy’deki Boytek Reçine Boya ve Kimya fabrikasının sorumlu müdürü var mıdır?
•Firmaya özgü risk analizleri yapılmış mıdır, Acil Durum Planı var mıdır?
•Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mevcut fabrikayı kimyasal maddelerle çalışma ortamı açısından denetlemiş midir?

Bu soruların cevabı meydana gelen patlamanın sorumlularını da açığa çıkaracaktır.

politeknik.org.tr


Exit mobile version