Kilimli’nin Çatalağzı Beldesi’nde mevcut termik santrallere rağmen yeni bir termik santrale onay verilmesini halk protesto etti.
Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi’nde halk, faaliyette olan 3 termik santrale rağmen yeni termik santrallerin onayının verilmesine isyan etti. Yaşanabilir Zonguldak Platformu’nun çağrısıyla dün (21 Temmuz) bir araya gelen yüzlerce kişi termik santrallerin bulunduğu bölgeye yürüdü. Yürüyüş esnasında ‘Zehir soluyoruz’, ‘Soluduğun havaya sahip çık’, ‘Yöremizde artık yeni santraller istemiyoruz’, ‘Termiksiz yaşam istiyoruz’ yazılı dövizler ve pankart taşınırken Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait termik santralin önünde basın açıklaması yapıldı.
“Bu çılgınlığa son verin”
Eylemde açıklamayı Yaşanabilir Zongudak Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Orhan yaptı. Orhan şu an faaliyette olan termik santrallerle dahi beldenin yaşanmaz hale geldiğini, yapım aşamasında olan bin 700 megavatlık termik santralin de yakın zamanda devreye girmesiyle bölgenin tam anlamıyla cehenneme döneceğini belirtti. Orhan “Bu çılgınlığa son verilmez ise burada çok dar bir alanda 5 bin megavatlik termik santral olacaktır. Bu büyüklükte bir santral dünyanın hiçbir yerinde yoktur” ifadelerini kullandı.
“Termik istemiyoruz, ne gerekirse yapacağız”
Eylemde söz alan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ise sağlıklı yaşam istediklerini söyledi. Faaliyette olan termik santrallerle ilgili yerel yöneticiler olarak yapacakları bir şey olmadığını, ancak yenilerinin yapılmasını önyebileceklerini ifade eden Akgün, “Bundan sonra Çatalağzı’nda termik santral istemiyoruz. Bunun için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.
“Hayatlarımız hiçe sayılıyor”
Beldede yaşayan 3 çocuk annesi 68 yaşındaki Süheyla Hoyradı da komşularının kanserden öldüğünü söyleyerek, “Küçük çocuklarımız var, yazık günah. Bu Zonguldak’a bir el atsınlar. Haritadan bizi silmesinler. Bu lanet kanser, çocuklarımızı mahvediyor. Gelecek gençlerimize, çocuklarımıza yazık” dedi.
Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.
politeknik.org.tr