Bursa’da Bir Gün İçerisinde İki Hastane Yangını
Spread the love

 

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesinde felaketten kıl payı kurtulundu. Bugün (21.09.2010) saat 05.30 sıralarında Bursa Onkoloji Hastanesinde Kompanzasyon panosundaki kondansatörün patlaması sonucu ufak çaplı bir yangın çıktı. Tesadüfen nöbetçi teknisyen tarafından fark edilen olay büyümeden müdahale edildi. Güney Marmara’ya hizmet veren Onkoloji Hastanesinde yangın algılama, alarm ve söndürme sistemi bulunmadığı düşünülürse büyük bir felaketten tesadüfen kurtulmuş olundu.

 

Olay sonrası İKK Bursa Sekreteri, EMO ve MMO yöneticileri ve TTB yöneticileri inceleme ve tespitlerde bulundu.
Yapılan açıklamada “ yangın algılama ve söndürme sistemlerinin olmaması, İş güvenliği kurullarının oluşturulmadığı ve dolayısıyla risk analizlerinin yapılmadığı, yüksek gerilim işletme sorumlusu bulunmadığı tespit edildi.”
“ kamu hizmet binalarında tek bir kişinin bile zarar görmeden hizmet üretip alabileceği bir hale getirilmesi gerektiği, kamunun şirket mantığı ile yönetilmesinin böyle riskleri barındıracağını, yangın algılama gibi önleyici tedbirlerin kamu hizmet anlayışı ile oluşturulması gerektiğini “ ifade ettiler.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Nefroloji Kliniğinin Çatı Katında Yangın

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 14.10’da Nefroloji Kliniğinin çatı katında müteahhitin  alt taşeron şirketinin yapmakta olduğu izolasyon çalışması sırasında yangın çıktı. İzolasyan malzamesinin çatıya serilerek şalama ile ısıtma yöntemi ile birleştirilmesi sırasında Membranın tutuşması sonucunda çıkan yangın bütün çatıya hızlıca yayılarak çatının ahşap aksamı ile birlikte yandı. İzinde olan itfaiye çalışanlarının dahi acil olarak olay yerine çağrıldığı yangın söndürme çalışmasına Orman Müdürlüğünün helikopterleri de katıldı. Çatıdaki yangının dumanının havalandırma kanallarından hastanenin bu bloğuna  dolması sonucu bloktaki tüm hastalar hastane personelinin yoğun çabası ile hızlıca Sahra Hastanesine sevk edildi. 
Hastanede çıkan yangını haber alır almaz olay yerine gelen TTB Bursa Şube Başkanı, İKK Sekreteri, EMO ve MMO yöneticileri ,
“Uludağ Tıp Fakületesi hastanesinde Yangın algılama, alarm ve söndürme sistemelerin mevcut olması, İş güvenliği Mühendislerinin bulunmasına rağmen taşere edilen işlerde bütün hassasiyetlerin gösterilmesi gerektiğini, ihale şartnamelerinde bu husulara dikkat edilmesi gerektiği, aslında sorunun kaynağının kamu da bu işlerin taşere edilmesinden  kaynaklandığını” vurguladılar.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde örgütlü olan Dev Sağlık-İş Sendikası Güney Marmara Bölge Temsilcisi Derya Öztürk “ 3 yıldır taşerona karşı verdiği mücadelede yönetime İş sağlığı ve Güvenliği Kurullarının kurulması gerektiğini, risk analizlerinin yapılması gerektiğini ilettiklerini ancak yönetimin bunları hayata geçirmediğini ve asıl sorunun  kamu binalarında kamu hizmet üretiminin hizmet alımı şeklinde taşere edilmesinden kaynaklandığını ve hizmet üretiminin bütünselliğini kaybettiğini ve bu sorunların devam edeceğini”vurguladı. Ardından “ hakları için hastane yönetimi ile mücadele eden dev Sağlı-iş üyesi işçiler yangın sırasında  hastaların transferi konusunda yoğun çaba sarfettiler, şimdi de hastanenin tekrar hizmet üretebilmesi için bütün gece hastanede kalarak çalışacaklar, tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Herkese geçmiş olsun” dedi.

politeknik.org.tr


Spread the love