Bolu Grand Kartal Otel’de yangın katliamı: Denetim ve yaptırım sorumluluğu yok sayılıyor

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi Grand Kartal Otel’de dün gece (21 Ocak) saatlerinde çıkan yangında en az 79 kişi hayatını kaybetti.

Yangında, depremde, ulaşım araçlarında, kamusal alanlarda yaşam güvenliği yok edilmeye devam ediyor. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi Grand Kartal Otel’de çıkan ve henüz çıkış nedeni açıklanmayan yangında en az 76 kişi hayatını kaybetti. Sömestr tatili nedeniyle 238 kişinin konakladığı otelde can kaybı saatler ilerledikçe artıyor.

Grand Kartal Oteli’nin sahipleri Halit Ergül ve Emine Murtezaoğlu Ergül. Halit Ergül aynı zamanda Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Karadeniz Bölge Temsilcisi.

Yangın yönetmeliği uygulanmıyor, denetlenmiyor

Yapılarla ilgili, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ve İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’in eksiksiz uygulanması hayati öneme sahip. Konaklama tesisleri gibi kullanıcı yükünün fazla olduğu bir yapıda yangını önleme ve söndürme tedbirlerinin yerine getirilmemesi katliamlara yol açıyor. Grand Kartal Otel’in acil durumda tahliye edilememiş olması, yangının bu denli yayılmış olması yönetmelikle ilgili gerekliliklerin bir veya birden fazlasının yerine getirilmediğini gösteriyor.

Bakanlıklar üst muhatab ve sorumlu

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan otellerden biri olan Grand Kartal Otel ruhsatı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş. Kültür ve Turizm Bakanı katliamın ardından yaptığı açıklamalarda otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını söyleyerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı.

Yapılardaki işçi sağlığı ve iş güvenliği yükümlülüklerini, yangın konusuyla ilgili de Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik uygulamalarını denetlemekle sorumlu kurum ise Çalışma Bakanlığı. Çalışma Bakanlığı’nın bu sorumluluktan imtina etme hakkı bulunmuyor.

Yangın katliamıyla ilgili otel işletmesi dışında Bakanlıklar doğrudan üst muhatab ve sorumlulardır.

Bakanlıklar, AKP iktidarı bu sorulara cevap vermeli

Çalışma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sorulara acil cevap vermelidir:

1 – Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’in 165. maddesine göre, “ikiden fazla katlı bir bina içerisindeki yatak sayısı 200’ü geçen otellerde, pansiyonlarda, misafirhanelerde” yağmurlama sistemi zorunludur.

Yönetmelikte yer almasına rağmen 2009 yılından bugüne bu zorunluluğu yerine getirmeyen Grand Kartal Otel faaliyetlerini nasıl sürdürebildi?
Otelin denetimleri ne zaman yapıldı, denetimde eksiklik tespit edildi mi, edildiyse neden yaptırım uygulanmadı ve katliama davetiye çıkarıldı?

2 – Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik (Madde 30-85) gereğince otel vb. konaklama tesislerinde yangın algılama, ihbar (görsel/işitsel uyarı sistemleri), yangın söndürme (söndürme araçları/sistemleri) ve acil durum tahliye (işaretler, aydınlatma, kaçış yolları) sistemleri zorunludur.

Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını içeren bir sistemdir. Grand Kartal Otel bu sisteme sahip midir?

Grand Kartal Otel’de, yangın veya diğer acil durumlarda güvenli (ısı, duman veya panikten koruyacak nitelikte) tahliyeyi sağlayacak kaçış yolları var mıdır? Yangın durumunda tahliye neden sağlanamamıştır?

Binalarda duman kontrol sistemi olarak yapılan basınçlandırma, havalandırma ve duman tahliye tesisatının; binada bulunanlara zarar vermeyecek, panik çıkmasını önleyecek ve binanın emniyetli bir şekilde boşaltılmasını sağlayacak güvenli bir ortamı oluşturacak şekilde tasarlanması, tesis edilmesi ve çalışır durumda tutulması gerekir. Grand Kartal Otel bu tahliye tesisatına sahip midir?

Grand Kartal Otel yönetmelikle ilgili bu gerekliliklere sahip değilse nasıl konaklama hizmeti sunabilmiştir?

Meslek odalarından tepki: “Denetim sistemi çökertildi, Bakanlıklar sorumlu”

Meslek odaları Bolu Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın katliamıyla ilgili açıklamalar yaptı. Meslek insanları, otel, hastane, okul, alışveriş merkezi gibi kamuya açık binalarda bu yangın ihbar ve söndürme sistemlerin doğru şekilde kurulması ve işlevsel kalmasının sağlanması konusunun hayati derecede önemli olduğunu belirterek Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in etkin denetiminin yapılması gerektiğini vurguladı. Elektrik mühendisleri, yangın algılama, uyarma ve söndürme sistemleri vb. tesisat sistemlerinin elektronik ortamda kontrol/takip edilmesi için acil düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu:

https://www.tmmob.org.tr/icerik/tmmob-bolu-ikk-yine-yangin-yine-can-kayiplari

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO):

https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=147486

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası

https://www.tmmob.org.tr/icerik/imo-bolu-kartalkayada-cikan-yangin-yapilarimizin-yangin-gibi-afetlere-karsi-hazirliksizligini
TMMOB Makina Mühendisleri Odası:

https://www.tmmob.org.tr/icerik/mmo-denetimsizlik-kaynakli-bir-katliam-daha

TMMOB Mimarlar Odası:

https://www.tmmob.org.tr/icerik/mimarlar-odasi-yurttaslarin-yangina-karsi-guvensiz-yapilarda-can-vermesi-kabul-edilemez

TMMOB Şehir Plancıları Odası:

https://www.tmmob.org.tr/icerik/spo-hesap-sorulmadikca-ihmaller-can-almaya-devam-ediyor

politeknik.org.tr