İstanbul Boğazı’nın iki yakasındaki uzunluk en az 698 metreye kadar indi. İsatnbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Emirgan sahil yolu genişletmesiyle bu mesafenin daha da kısalması bekleniyor
İstanbul Boğazı’nın iki yakası gittikçe birbirine yaklaşıyor. Son olarak yapılan Emirgan sahil yolu düzeltmesiyle boğazın iki yakası arasındaki uzunluk 698 metreye kadar düştü. Belediyeler sözde hizmet vermek için yaptıkları yol, metro, liman, miting alanı vs. gibi bahanelerle denizleri doldururken bu “hizmetin” denizdeki biyoçeşitliliğe, iklime etkisini bilinçli olarak gözardı ediyor.
İstanbul boğazının yağmalanmasına karşı mücadele eden Bebek Semt Girişimi, “İstanbul Boğazı, beton tutkunlarının elinde! Denize her gün yeni kazıklar çakılarak, sözde halkın rahatı, ama özde sahildeki ranta destek olmak amacıyla genişletilip, araçlara yol ve otoparklar, şimdilerde de marinalar inşa ediliyor. Boğaziçi’nde toplu taşıma, denizin toplu taşıma amacıyla daha etkin ve fazla kullanımına yönelik çözümler yönetenlere göre rantabl değil!” diyerek konuya dikkat çekti. Girişim daha önce tekne parklara karşı eylemler gerçekleştirmişti.
Boğazın doldurulma tarihi:
– Dolmabahçe Sarayı’nın arazisi, 400 yıl önce gemilerin demirlediği, Boğaziçi’nin büyük bir koyu idi. 17’nci yüzyılda doldurulmaya başlandı.
– Boğaz’ın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı nokta 698 metreyle Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında.
– Boğaz’ın kıvrımlı yapısı nedeniyle su yolu ile kıyı uzunluğu birbiriyle aynı değil. Kara uzunluğu Avrupa yakasında bir uçtan bir uca 55 kilometre. Anadolu yakasında 35 kilometre.
1956: Emirgan-Saryer sahil yolu açıldı ve genişletildi.
1988: Üsküdar-Harem arasında 4,5 kilometrelik sahil yolu Boğaz’ı daralttı.
1988: Çayırbaşı-Sarıyer arasında yapılan ikinci kazıklı yol Boğaz’ı 22 metre daralttı.
1988: Bedrettin Dalan’ın belediye başkanlığı döneminde Kuruçeşme-Arnavutköy arasında 720 çelik kazık üstüne oturtulan 1200 metre uzunluğunda yol açıldı.
2005: Sahil Güvenlik Komutanlığı için Telli Baba Koyu dolduruldu. Yapımı süren Çubuklu-Kanlıca Sahil Yolu Projesi’yle Beykoz sahilinin çehresi değişecek. Sahil, çift taraflı olarak ve kazıklar çakılarak denize doğru 10 metre genişletilecek.
2011: İstinye ve Tarabya koyları İspark tarafından teknepark haline getirildi. İstinye ve Tarabya koyu platformla dolduruldu.
2011: Boğaz’ın Karadeniz girişindeki Garipçe’ye dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basıldı. 3’üncü köprü güzergâhının geçtiği Sarıyer Garipçe köyü de, ihalesi yapılan bu proje nedeniyle, Anadolu yakasına yaklaşacak.
2014: Yerel seçimlerin hemen ardından Emirgan kıyısında başlatılan sahil yolunun genişletilmesi ve otopark yapımı için 5 bin 600 metrekarelik alan betonla dolduruldu. Boğaz, Emirgan kesiminden 8 metre daha daraldı.
2014: Üsküdar Meydan Projesi, kapsamında Marmaray İstasyonu’nun önündeki sahil yolu denize doğru genişletilecek.
Kaynak: Hürriyet, Sendika.Org