Beyoğlu’na ihanet buluşması: Katılımcıları yakından tanıyalım
Spread the love

Beyoğlu’nun tarihi dokusunu, kültür sanat varlıklarını tahrip eden dönüşüm projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beyoğlu Belediyesi, TOKİ ve Beyoğlu’nu dönüştüren şirketler tarafından düzenlenen bir etkinlikle meşrulaştırılmaya çalışılıyor.

Günlerdir İstanbul’un her yerindeki panolarda reklamı yapılan ‘Beyoğlu Büyük Dönüşüm Buluşması’ adı altında düzenlenen toplantı, 1-2 Aralık 2017 tarihlerinde, Emek Sineması’nı yıkarak yapılan ‘Grand Pera’da gerçekleştirilecek. Beyoğlu’nda yaşam tarzını değiştiren dönüşüm projelerinin meşruluğunu sağlamak; aynı zamanda Beyoğlu’ndaki ‘prestij projeleri’ni pazarlamak amacıyla yapılan etkinlikte İlber Ortaylı’dan Yavuz Bingöl’e birçok isim yer alıyor. Beyoğlu’nun kültür varlığı Narmanlı Han’a zarar veren ‘restorasyon’ projesinin mimarı Sinan Genim, Erdoğan’ın ”Ne yaparlarsa yapılsınlar, yıkılacak” dediği AKM’ye yeni proje hazırlayan Murat Tabanlıoğlu ve KaçAK Saray’ın mimarı Şefik Birkiye de etkinlikte “Beyoğlu’nda Geçmişten Geleceğe Mimari” başlığında konuşmacı olacaklar.

Beyoğlu’nu yok edenler prestij peşinde
Emek Sineması’ndan Narmanlı Han’na, AKM’den Tarlabaşı’na, Beyoğlu’nun tarihine, kültür sanata, parkına, yaşam alanlarına sahip çıkanlara hiçbir zaman söz hakkı tanımayan kurumların ve şirketlerin düzenlediği etkinliğin çağrı metninde ise şu ifade yer alıyor: ‘Beyoğlu’nun yeni yatırımlarını Beyoğlu’na sahip çıkan değerli konuklar ile konuşuyoruz. Gelin; siz de büyük dönüşümün seyircisi değil, parçası olun!’

Beyoğlu’nun kentsel dönüşüm etkinliğine katılanlar şu şekilde:

1.Ahmet Misbah Demircan
2004 yerel seçimlerinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na AKP’den aday oldu. 13 senedir Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu İlçesi’nde yaşanan kentsel dönüşümün en önemli sorumlularından birisi.

2.M.Ergün Turan
2014 yılında TOKİ Başkanlığı’na atanan M. Ergün Turan, göreve geldiği dönemde “Kentsel dönüşüm oranı yüzde 15’ten 40’lara çıkarılacak” diyerek Türkiye çapındaki talanın sözünü verdi.

3.Mevlüt Uysal
İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Kadir Topbaş’ın bizzat cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile İBB Başkanı olan Mevlüt Uysal 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Başakşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Uysal, Başakşehir’i, İstanbul genelinde yürütülen plansız, emlak projelerine dayalı kent politikalarına en uyumlu belediyelerden biri haline getirdi. AKP’ye yakın şirketlere onlarca imar ayrıcalığı tanındı, plan tadilatlarıyla bu şirketlere rant sağlandı.

4.Vasip Şahin
2014 yılında Hüseyin Avni Mutlu’nun yerine İstanbul Valiliği’ne atandı.

5.Mehmet Özhaseki
2016 yılında AKP’den milletvekili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atandı. Göreve geldiği günden bugüne kentsel dönüşümün hızlandırılması ile ilgili açıklamalar yaptı. Bunlardan biri “Kentsel dönüşüm hızlandırılması için KHK çıkarılsın diye bastırıyorum” açıklamasıydı.

6.Feyzullah Yetgin
Halk Bankası Genel Müdürü olan Feyzullah Yetgin aynı zamanda Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin de başkanı.

7.Vahap Munyar
Hürriyet Gazetesi’nde yazar.

8.Serdar Bilgili
Serdar Bilgili’nin yönetim kurulu başkanı olduğu Bilgili Holding Fatih Ormanı’nın talan projesinde yer alıyor. Deprem toplanma alanında yapılan One Ortaköy projesinin de sahibi olan Bilgili Holding birçok kentsel dönüşüm projesinde de yer alıyor.

9.Adnan Polat
Adnan Polat’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Polat Holding, birçok kentsel dönüşüm projesinde yer alıyor. Bunlardan biri Beyoğlu’nda bulunan Piyalepaşa İstanbul.

10.Ahmet Çalık
Ahmet Çalık’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Çalık Holding, son dönemde AKP’nin gözde sermayedarlarından biri olarak öne çıkıyor. Enerji sektöründe yer alan Çalık Holding aynı zamanda kentsel dönüşüm projelerinde de yer alıyor. Çalık Grubuna bağlı GAP inşaat ‘Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’nin de sahibi.

11.Ahmet Akbalık
Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Akbalık aynı zamanda GYODER eski başkan yardımcılığı görevini yapmıştır. Uzmanlık alanı kentsel dönüşüm projeleri ve gayrimenkuldür.

12.Erden Timur
Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu üyesi ve Nef Şirketi’nin CEO’su olan Erden Timur; şirketi ile beraber İstanbul kent dokusuna en çok zararı dokunan isimlerden biri. Dikey yapılaşmanın eleştiri ve özeleştirisinde zirveyi gördüğü nokta. İstanbul’un trafik sorunlarının %5 inin Nef projelerinden kaynaklandığını iddia etmek de çok abes olmaz sanıyoruz.

13.Bahattin Demirbilek
Esta Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek Rusya’da yapmış olduğu dev AVM projeleri ile tanınıyor. Ülkenin en büyük AVM’si olan SEC Aquarelle’nin müteahhidi olan Demirbilek, AVM konusunda tam bir uzman isim. En büyük amacı ise kendi söylemiyle “ikonik yapılarını Türkiye’ye taşımak”

14.Demet Sabancı Çetindoğan
MEDISA Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı olan Demet Sabancı Çetindoğan ayni zamanda DEMSA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı vekilidir. Harvey Nichols, Gucci, DKNY, Adidas, Ted baker gibi bir çok uluslararası mağaza ile çalışan DEMSA A.S. firması soylulaştırma projelerinde yerli küçük esnafın ne şekilde şehir merkezlerinden uzaklaştırılacağı noktasında katkılarını sunmak için bu etkinlikte yerini aldı.

15.Arda Türkmen
Yemek uzmanı ve yazar.

16.Sahrap Soysal
Yemek uzmanı ve yazar.

17.İlber Ortaylı
Tarih profesörü ve yazar.

18.Ahmet Güneştekin
Ressam.

19.Devrim Erbil
Öğretim üyesi ve ressam. Erbil’in, Kabataş’ı betonlaştıran Martı projesinin de yer aldığı resimleri inşaatın bariyerlerini süsledi.

20.İsmail Acar
Ressam.

21.Kerem Alkin
Sabah Gazetesi yazarı, Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyesi.

22.Şelale Kadak
Sabah Gazetesi yazarı.

23.İskender Pala
Akademisyen, edebiyatçı ve yazar.

24.Murat Tabanlıoğlu
Son dönemde adı çokça duyulan Murat Tabanlıoğlu AKP’nin isteği ile babası Hayati Tabanlıoğlu’nun mimarı olduğu Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi binasını yıkarak, yeni bir AVM tarzı AKM projesi çizdi.

25.Sinan Genim
2009 yerel seçimlerinde AKP’den Kadıköy Belediye Başkanlığı’na aday olan Sinan Genim, Taksim Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası projesi yapılmasının da ‘en önde gelen savunucularından’ biriydi. Kanal İstanbul projesinde de adı geçen Sinan Genim, Çengelköy’de bulunan Vahdettin Köşkü’nü tahrip etmiş; bunu da koruma kurulu kararı olmaksızın yapmıştı. Ayrıca Beyoğlu’nun simgelerinden biri olan Narmanlı Han’ın dönüşümünün ve talanının mimarı olan Genim’in şu an Galatasaray Üniversitesi’nin onarımı projesini yapıyor. Galatasaray Üniversitesi yönetimine sunulmak üzere ‘Sinan Genim’den vazgeç’ başlığı ile imza kampanyası başlatılmıştı.

26.Şefik Birkiye
AKP’nin meşhur mimarlarından biri de Şefik Birkiye. Şefik Birkiye, Ankara’daki Kaçak Saray’ın ve Taksim Meydanı’ndaki caminin mimarı.

27.Ertuğrul Özkök
“Kentsel dönüşüm bu kadar olağanüstü sonuçlar verebilir” diyerek yazılarında kentsel dönüşümü öven Hürriyet Gazetesi yazarı.

28.Ara Güler
Cumhurbaşkanının sarayında fotoğraflarını resmedip “onu değil de sizin gibi serserileri mi resmedeceğim” çıkısıyla ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler de sanat dünyasını temsilen köşesindeki yerini almış.

29.Yavuz Bingöl
Son dönemdeki çıkışlarıyla iktidara yanaşan sanatçılardan Yavuz Bingöl de ” müzik dünyasındaki bir boşluğa” tekabül etmek için kültür ve sanat tartışmalarında yer alacak.

30.Saffet Emre Tonguç
Tarihçi ve seyahat yazarı. Piyalepaşa Projesi satış ofisinden yola çıkan bir seyahat grubuna rehberlik etmiş. Kim bilir belki Beyoğlu’nun nasıl talan edildiğini de anlatmıştır.

politeknik.org.tr


Spread the love