23 Kasım 08 – Karatepe-Aslantaş Belgeseli, Karatepe-Aslantaş ve Kastabala Panel ve Dia Gösterimi – NHKM

23 KASIM PAZAR RUHİ SU SALONU

Nail Cakırhan… 1930’da Nazım Hikmet’le ortak yapıtlar› “1+1=Bir”i çıkardılar. “Komünist teşkilatı kurmaktan” gözaltına alındılar. Bursa Cezaevi’nde Nazım’la ayn› koğuşlu paylaştılar. 1933’te, genel afla serbest bırakıldı. Sosyalist birikimini gelifltirmek için Sovyetler Birliği’ne, Moskova Doğu Halkları Komünist Üniversitesi’ne gitti. Stalin ve Ho Chi Minh gibi devrimcilerle tanışltı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Halet Çambel ile evlendiler. Adana Karatepe’de arkeolojik kazıda çıkan buluntuların restorasyonu, korunması ve sergilenmesi için geniş bir alanın saçaklıkla örtülmesini üstlendi. Projeyi, mimar Turgut Cansever’le birlikte yürüten Nail Cakorhan, en zor koşullarda, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini ve ilk geniş saçaklı “çıplak beton” uygulamasını gerçekleştirdi. 1983’te, dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Akyaka’yı betonlaşmaktan kurtardı. Bu dünyadan, Anadolu’dan Nail Cakırhan geçti…

 

15.30 BELGESEL

Toroslarda bir efsane; Karatepe Aslantaş

Yıl: 2003 / Süre: 45 dakika

Yönetmen Aylin Eren’in katılımıyla

Bulunuşundan, burada Prof. Halet Çambel öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk taş eser restorasyonuna ve Türkiye’nin kendi türündeki ilk açıkhava müzesinin kuruluşuna kadar uzanan süreci; Karatepe Aslantaş için yarım asrı geçen bir sürede gösterilen büyük cabaları, özverileri anlatan belgesel film.

 

16:15 PANEL VE DIA GÖSTERİMİ

Karatepe-Aslantaş ve Kastabala

Prof. Halet Çambel’in desteği ve katkısıyla

Konuşmacılar:

 

Doç. Dr. Murat Akman (Arkeolog)

Nezih Başgelen (Arkeoloji ve Sanat Yayınları Editörü)

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan (İ.Ü. Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı/Türkiye Bilimler Akademisi Konsey Üyesi)

Prof. Halet Çambel Karatepe Aslantafl yolu üzerindeki Antik Hierapolis-Kastabala Kenti’ne Çimento Fabrikası kurulmasına karşı verilen mücadeleye öncülük ediyor: “Bu antik kent, Akdeniz’in Efesi olarak bilinir. Osmaniye ili, Kastabala’ya sahip olduğu için çok şanslı. Bu güzergah üzerinde birbirine çok kısa mesafelerde zaten turizm potansiyeline sahip olan Babaoğlan, Hemite ve Karatepe-Aslantaş Açık Hava

Müzesinin bulunması da büyük bir şanstır. Bu bölge tümü ele alınıp bir gezi güzergahı oluşturulabilir, dünyada benzeri olmayan güzellikte kültür-doğa-spor turizmi merkezi yapılabilir. Kastabala Antik Kenti’nde arkeolojik kazı, restorasyon ve düzenleme yapılarak burasının Arkeopark alanı haline getirilmesi gerekir. Amacımız çimento fabrikasının yapılmaması değil, başka uygun bir yere yapılmasıdır. Fabrikanın tarihi ve arkeolojik Kastabala örenyerine dahil olan Kesmeburun Tepesi’ne oturtulması, örenyeri üzerinde yollar yapılması yasalara aykırıdır”

Prof. Çambel herkesi kültürel mirası korumaya, bu amaçla yürütülen kampanyaya destek vermeye çağırıyor.

 

http://kastabala80.blogspot.com