Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerlerine yaptığı işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerini seçimler nedeniyle Haziran sonuna kadar durdurdu: Oylar düşmesin, işçi canı teferruat
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili işyeri denetimlerine seçimler nedeniyle Haziran sonuna kadar ara verildi. Politeknik’in şantiyelerde çalışan mühendislerden edindiği bilgiye göre, İş Teftiş Kurulu, denetim görevi yapan iş müfettişlerini geri çağırdı.
İşyerleri denetlenmiyor, iş cinayetlerine davetiye çıkarılıyor
Hali hazırda, yeterli iş müfettişi istihdamı sağlamayan AKP iktidarı, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarını patronların inisiyatifine bıraktı. İşyeri denetim sayısı her yıl daha da düştü. 2016 yılı SGK istatistiklerine göre Türkiye’de 1 milyon 749 bin işyeri bulunurken İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bu işyerlerinin yalnızca 24 bin 284’ünü denetledi. Bu denetimlerin 14 bin 287’si işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden gerçekleştirildi. 2017 yılında ise denetim sayısı 6 bin azalarak 18 bin 812’ye geriledi, denetimlerin sadece 10 bin 804’ü işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden yapıldı. Hal böyleyken 2018 yılında, İş Teftiş Kurulu’nun kış aylarına göre denetimlerin daha fazla yapıldığı Mayıs – Haziran aylarında seçim gerekçesiyle denetim yapmayacak olması daha fazla iş kazası, iş cinayeti anlamına geliyor.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı 2016 işyeri denetim raporu
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı 2017 işyeri denetim raporu
Oylar düşmesin, işçi canı teferruat
İSİG Meclisi’nin açıkladığı verilere göre AKP’nin iktidarda bulunduğu 16 yılda en az 20 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Cinayet mahaline dönen çalışma yaşamında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz yerine getirilmesi için işyeri denetimlerini göstermelik yapan AKP iktidarı, seçimler nedeniyle patronları rahatsız etmemek için denetimlere ‘ara’ verdi. Kararla işçilerin sağlığı, yaşamı oya endekslendi.
Soma Katliamı’ndan 3 ay önce de patronlara iş güvenliği nedeniyle ceza kesilmeyeceği garantisi verilmişti
1 Ocak 2014 tarihi itibari ile 6331 sayılı İSG Kanunu’nun çok tehlikeli ve tehlikeli tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun başlaması 30 Mart 2014 yerel seçimlerine denk gelmiş ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “2014’te herhangi bir ceza kesilmeyecek, müeyyideler gelecek yıl gündeme gelecek” diyerek müfettişlerin kanun dışı işlem yapmasını emretmişti. 30 Mart seçimlerinden sadece 44 gün sonra 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Katliamı gerçekleşmiş ve 301 madenci hayatını kaybetmişti.
politeknik.org.tr