Avrupa Sosyal Forumu Başladı

1-4 Temmuz tarihleri arasında İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu Kampüslerinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Sosyal Forumu dün (30 Haziran) Maçka Demokrasi Parkı’nda yapılan açılışla başladı.

Avrupa Sosyal Forumu açılış gecesi saat 21.00 itibari ile açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı TEKEL İşçisi Filiz Yavuz yaptı. Ankarada gerçekleşen Tekel direnişinin bitmediğini, hukuksal süreçte sonuç alamazlarsa tekrar Ankara sokaklarında bulaşacaklarını belirtti. Ankarada, hükümetin yapmaya çalıştığı Kürt açılımı yerine, Türkiye’nin dört bir yerinden gelen farklı kimliklerdeki TEKEL işçileri ile gerçek bir dayanışma ve kardeşlik kurduklarını aktarırken 4C’ye karşı mücadelenin bir simge olduğunu söyleyerek herkesi emeğimiz için, insanca yaşamak için hepberaber elele olmaya çağırdı.

Avrupa Sosyal Forumu öncesi bölgesel forumlar gerçekleştirildi, bunlardan biri de geçtiğimiz yılın Eylül ayında Diyarbakır’da yapılan Mazopotamya Sosyal Forumu idi. MSF adına, Kürt halkını temsilen Ahmet Türk bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Kürtçe olarak insanlık için, barış için, barış isteyenler için  hoşgeldiniz diyerek başlayan Ahmet Türk konuşmasında AKP hükümetini ve ana muhalefeti eleştirdi. AKP’nin Kürtleri inkar etmiyoruz demesi dünyadaki değişimlerin zorunlu bir sonucu olduğunu söyleyerek Kürtleri inkar etmiyoruz demenin Kürt açılımı için yeterli olmayacağını, şu an bölge halkına yaklaşımda hiç bir değişiklik olmadığını ifade etti. CHP’nin de ana muhalefet partisi olarak Kürt sorununu işsizlik ve yoksulluk sorunu olarak görmesini bir halkın kimliği ile dalga geçmek olarak algıladıklarını belirtti.

Kadınlar krizin faturasını ödemeyecek

Açılışın son konuşmalarını yapan Dünya Kadın Türüyüşü (DKY) temsilcisi ve Yunanistan Sosyal Forumu temsilcisi kadınlar, dünyada kriz bahanesi ile özellikle kadınların mücadeleler vererek kazandıkları hakların ellerinden alınmaya çalışıldığına vurgu yaptılar. Yunanistan’da krizden kaynaklı işçilerin maaşlarından kesinti yapıldığını, kadınların ise bu kesintilere en çok maruz kalan kesim olduğu, tüm bu kriz çığırtkanlığının ortasında askeri bütçeden hiçbir kesinti yapılmadığı anlatan DKY temsilcisi bu olağan üstü durumda kadınların da olağan üstü cevaplar vemesi gerektiğini söyleyerek ASF’den kadın sorununu tüm boyutlarıyla ele almasını beklediklerini söyledi. Kadınlar olmadan başka bir dünyanın mümkün olamayacağını, kadın sorunun kriz sonrasına ya da herhangi bir mücadelenin sonrasına itilmemeyeceğini söyleyerek konuşmasını bitirirken “Jin Jiyan Azadi” sloganı attı. Yunanistan Sosyal Forumu Temsilcisi ise “Eskiden Tanrılar vardı (ilahlar), şimdi ise piyasalar var.” diyerek konuşmasına başlarken Avrupa ve dünyadaki neo-liberal saldırılara karşı emekçiler olarak farklı fikirleri tartışmak ve direnişlerimizi birleştirmek için burada olduklarını söyledi. Dünyanın heryerinde hükümetlerin, zorlukla kazandığımız haklarımızı elimizden aldığı, bu durumdan en çok kadınlar etkilendiği tespiti ile direnişlerimizi birlştirerek, mücadele ağları örmek için bu forumun büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Açılış gecesi devrimci müziğin önemli gruplarından Grup Yorum‘un konseri ile devam etti. Yaptıkları konuşmalarda, forumun ana sloganı olan “başka bir dünya mümkün” sözüne atıfta bulunarak başka bir dünyanın sosyalizm ile mümkün olduğunu dile getirdiler. Tüm dünya halklarının katılımıyla gerçekleşen forumun ruhuna uygun olarak Türkçe, Kürtçe, Arapça, İspanyolca, Almanca şarkılar seslendirdiler.

 

politeknik.org.tr