Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

AKP’nin Yeni Güvencesizleştirme Hazırlığı: “Kıdem tazminatı yasası”


AKP Hükümeti çalışanların kıdem tazminatını gasp eden yeni bir yasanın hazırlığını yapıyor. Yasa, “kıdem tazminatı fonu” kurulmasını öngörüyor ve kıdem tazminatını patronların sırtında bir “yük” olmaktan çıkarıyor.

AKP hükümeti, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren taşeron ve güvencesiz çalışma sistemiyle işçilerin kazanılmış haklarını birer birer gasp etmeye başladı. 2013’ün son aylarına girdiğimiz şu günlerde AKP’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çalışanların kıdem tazminatını, patronların sırtında “yük” olmaktan kurtaracak bir yasa hazırladıklarını duyurdu.

Mevcut durumda çalışan kişi işten ayrılırken patronun ödemek zorunda olduğu kıdem tazminatı, yeni yasayla birlikte oluşturulacak bir fona devredilecek. Kıdem tazminatı fonu, bireysel emeklilik şirketlerinde oluşturulacak. Patron işçinin primini bu fona yatırmadığı takdirde çalışan prim için mücadele etmek zorunda kalacak.

AKP hükümeti döneminde İşsizlik Fonu’nda biriken paraların %10’u bile işsiz kalanlara ödenmezken bireysel emeklilik şirketlerinde oluşturulacak kıdem tazminatı fonunun akıbetini şimdiden kestirmek zor değil.

Kıdem tazminatı fonunun yönetimi, 4 kişiden oluşturulacak. Bu 4 kişinin, 2’si işveren temsilcisi, 1’i hükümet, 1’i de işçi temsilcisi olacak. Fon yönetimi salt çoğunlukla toplanıp karar alabilecek. Yani, işçi temsilcisi olmadan kıdem tazminatı hakkında karar verilebilecek.

Kıdem tazminatı yarı yarıya azaltılıyor
Mevcut durumda, çalışanlar 1 yıllık çalışmanın sonunda 1 aylık ücretlerini kıdem tazminatı olarak hak ediyor, bu da mevcut kazancının %8.3’üne tekabül ediyor. İşçilerin 13üncü maaş olarak adlandırdığı kıdem tazminatı, AKP hükümetinin hazırladığı yeni yasaya göre 1 yıllık çalışmaya 14-18 günlük ücret olarak verilecek, bu ücret ise mevcut kazancının %4-5’ine tekabül ediyor.

Tazminatın tamamını almak neredeyse imkansız
Mevcut durumda işçi, 1 yıl çalıştıktan sonra işten ayrılırken kıdem tazminatını alabilirken, yeni yasa taslağına göre kıdem tazminatının tamamına ulaşmak neredeyse imkansız. Yeni yasa taslağına göre, bir çalışan adına 15 yıl boyunca 3600 gün (10 yıl) prim ödenmesi koşuluyla biriken kıdem tazminatının yarısını alabilecek. 15 yıl dolmadan kıdem tazminatı alınamayacak. Bu süre zarfında bireysel emeklilik şirketleri, kıdem tazminatı fonunda biriken parayı değerlendirebilecek! Çalışan kişi ölüm ve emeklilik halinde veya kendi işini kuracaksa, o ana kadar biriken kıdem tazminatının tamamını alabilecek.

İşçinin hakkını gasp eden yasaya karşı DİSK’ten kampanya
Devrimci İşçi Sendikaları konfederasyonu (DİSK) 24 Ekim Perşembe günü kıdem tazminatının gasp edilmesi girişimlerine karşı kampanya başlattı. DİSK, Ankara ve İstanbul’da yaptığı eylemlerle işçileri daha da güvencesizleştirecek olan yasaya karşı mücadele edeceğini duyurdu. Tüm emek ve meslek örgütleri için DİSK’in başlattığı bu kampanya önemli bir yer tutuyor.

Çalışanlar için önemli bir iş güvencesi olan kıdem tazminatının gasp edilmesi mühendis, mimar ve şehir plancılarının da daha fazla güvencesizleşmesi anlamına geliyor. Güvencesizliğin farklı biçimlerini yaşayan mühendisler kıdem tazmınatı mücadelesinin önemli bir bileşenini oluşturuyor.
politeknik.org.tr


Exit mobile version