Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

AKP’li sendikanın genel merkez inşaatında iş cinayeti

Spread the love

Ankara’da Memur-Sen’in devam eden genel merkez binası inşaatında iş cinayeti sonucu işçi Ramazan Aktaş hayatını kaybetti. İktidara yakınlığıyla bilinen Memur Sen konuyla ilgili yaptığı açıklamada iş cinayetine kaza dedi, şirketi ve kendini akladı.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Mim Yapı Şirketi’nin yapmakta olduğu Memur—Sen genel merkezi binasının inşaatında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı inşaat işçisi Ramazan Aktaş hayatını kaybetti.

Yapıda gerekli olan düşey yaşam hattı yok
İnşaat alanına giderek araştırma yapan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), yaptığı açıklamada binanın yapısından kaynaklı, yapı ile iskele arasında insanın düşebileceği kadar boşluk olması durumunda iskelenin ön tarafında da bulunması gereken korkuluğun ve cephe çalışma platformunun eksik olduğunu, düşey yaşam hattı ve yaşam hattına takılı bir karabinanın olmadığını belirtti.

Memur-Sen binasında iş cinayeti gerçekleşmesi utanç verici
Türkiye’nin en çok üyeye sahip kamu emekçisi konfederasyonunun sahibi olduğu bir inşaatta olması kaygı ve utanç verici olduğunu belirten İSİG Meclisi, ülke genelinde her gün en az 5-6 iş cinayetinin yaşandığını vurguladı.

Memur-Sen’den açıklama: cinayet değil, kaza
Konuyla ilgili açıklamada yapan Memur-Sen’e iş cinayetini kaza olarak nitelendirdi. İşçi sağlığı ve güvenliği şartlarının eksiksiz yerine getirildiğini ifade eden Memur-Sen, İSİG Meclisinin yapmış olduğu tespitleri göz ardı etti, şirket ve kendisini korudu. Memur Sen ‘..başta eski adıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu iş müfettişleri olmak üzere İSG uzmanları, müteahhit firma ve alt yüklenici firma tarafından yapılan denetimlere, yerine getirilen İSG talimatlarına ve uygulamalarına, yapılmış işyeri İSG kurul toplantılarına rağmen bu elim kaza meydan gelmiştir.’ ifadelerini kullandı.

Şirket kadar Memur-Sen de sorumludur
İSİG Meclisi, Ramazan Aktaş’ın iş cinayeti sonucu ölümünden inşaatı yapan şirketin ve proje sahibi Memur-Sen’in doğrudan sorumlu olduğunu dile getirdi.
Ankara İSİG Meclisi açıklamasını Memur-Sen’in yanıtlaması gereken soruları sıralayarak bitirdi.

-Memur-Sen yaşanan iş cinayetinin bilgisini ne zaman almıştır, olayı hangi sebeple kamuoyu ile paylaşmamıştır?
-Olay kaza anında mı fark edilmiştir, sonrasında mı?
-Yaşanan iş cinayetinde iş güvenliği kusuru/kusurları nedir?
-Çalışma yapılan yerde düşey yaşam hattı var mıdır?
-İşçiye yüksekte çalışma eğitimi verilmiş midir?
-İşçiye kişisel koruyucu donanımlar verilmiş midir?
-Cephe çalışma platformu yetkili kişilerce kurulmuş mudur?
-Kurulan platform standartlara uygun mudur?
-Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?
-İnşaat çalışması için bir sağlık güvenlik planı ve takibi için bir ekip oluşturulmuş mudur? Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte midir?
-Memur-Sen, yaptırdığı binanın inşaat ihalesine işçileri koruyacak maddeler eklemiş midir? İSİG denetimlerine uyulmaması halinde yaptırımlar konulmuş mudur?
-Emekçilerin ödediği aidatlarla var olan bir konfederasyon, yine emekçilerin ödediği aidatlarla yapılan genel merkez binasında kaç işçinin hangi şartlarda çalıştırıldığından haberdar mıdır?

İş cinayetiyle ilgi soruşturma devam ediyor.

politeknik.org.tr


Spread the love
Exit mobile version