Mimarlar Odası: “Suruç’ta yaşanan katliam insanlık suçudur !”

Şanlıurfa İli Suruç İlçesinde bugün yaşanan bombalı saldırıda resmi verilere göre 28 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 35’i ağır olmak üzere 100’e yakın yurttaşımız yaralanmıştır.

Yaşadığımız bu büyük acı nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı diliyoruz. Yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz.

Bölge coğrafyasında kaygıyla izlediğimiz süreçte; ortak değerlere yapılan saldırılarda binlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olmaktadır. Ülkemiz sınırında yaşanan çatışma ve işgaller sonucunda, siviller yaşam çevrelerini terk ederek ülkemize ve bölgedeki diğer ülkelere göç etmek zorunda bırakılmaktadırlar.

Bölgedeki çatışmalar ve savaşın getirdiği yıkım sonrası yaşam çevrelerinin yeniden inşası aşamasında; kültürel, sosyal ve coğrafi farklılıkların sürdürülebilirliği için Suruç İlçesi Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen genç yurttaşlarımız, mezhepçi ve ırkçı şiddetin hedefi olmuştur.

Uygarlıkların ve farklı inançların beşiği olan, ortak birikim ve zenginlikleri geleceğe taşıyan Orta Doğu coğrafyasında ve bölgemizde şiddetin bir an önce durdurularak barışın sağlanması yaşamsal bir önem taşımaktadır. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan çatışma ve savaşlar; barışçıl çözümlere yönelik çabaların artırılması, kültürel ve sosyal değerlerin korunması yoluyla sonlandırılabilir.

Toplumsal birlikteliğin sürdürülmesi için çaba sarf eden duyarlı kesimlere karşı uygulanan şiddet ve merkezi yönetimlerce kullanılan; kamu vicdanını yaralayan saldırgan nefret söylemleri ise sorunların barışçıl yollarla çözümünü zorlaştırmaktadır.

Bu bağlamda, Mimarlar Odası olarak, Suruç’ta insanlık suçu katliamı gerçekleştirenleri kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygı ile anıyor ve yaraların bir an önce sarılmasını diliyoruz. Saldırıyı düzenleyen savaş kışkırtıcısı sorumlular hakkında yürütülen soruşturma süreçlerinin takipçisi olacağımızı değerli kamuoyumuz ile paylaşıyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası