3. Köprü’nün ÇED muafiyet kararına iptal
3. Köprü
Spread the love

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 3. Köprü Projesi’nin ÇED muafiyet kararını bozdu. Karar, İstanbul’un Kuzey Ormanları’nı hançerleyen projeyi hukuki olarak da kaçak ilan etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), Danıştay 14. İdare’nin 3. Boğaz Köprüsünün ÇED’den muaf tutulmasının yolunu açan kararını oybirliği ile bozdu. Doğan Haber Ajansı’ndan Ezgi Çapa’nın haberine göre, DİDDK gerekçe olarak; Anayasa Mahkemesi’nin 3 Temmuz 2014 tarihinde büyük ölçekli ve çevre için risk oluşturabilecek projelere Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyeti getiren yasa değişikliğinin iptali yönünde verdiği kararı göstererek, bu kısıtla yeniden karar verilmesine hükmetti. Karar kurul başkanı ve 14 üyenin oybirliği ile alındı.

“Yaptık, oldu”ya iptal
DİDDK, mega yıkım projelerini ÇED Raporu’ndan muhaf tutan, ve yangından mal kaçırırcasına başlatılan projeleri yasa dışında bırakan 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Geçici 3. Maddesi’nin Anayasa’ya aykırı olduğu için iptal edildiğini hatırlattı. DİDDK, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Düzenlemenin dayanağı olan 2872 sayılı Çevre Kanunun Geçici 3.maddesi ‘planlama aşaması geçmiş ve ihale süreci başlamış olan’ ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildiğinden, Daire tarafından bu husus göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden bir karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.”

Meslek odaları dava açmıştı
İstanbul’un kuzeyinde yapılaşmaya yol açacak olan, yaşam aksını bütünüyle değiştiren ve yapımı halen devam eden 3. Köprü’nün, ÇED süreçlerine tabi tutulmadan inşa edilmesine, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası dava açmış, Danıştay 14. Daire, 27 Ekim 2013 tarihinde aldığı kararla, 3. Köprü’yü ÇED süreci dışında tutan yönetmelik maddesinin ‘hukuka aykırı olmadığına’ hükmetmişti. DİDDK aldığı iptal kararı ile birlikte Danıştay 14. Dairesi’nin kararını bozmuş oldu ve 3. Köprü’yü hukuken de kaçak ilan etmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi’den iptal
Mega projelerin yaratacağı yıkımı ortaya çıkaran ve çevreye, ekolojiye etkisini tespit eden ÇED Raporu sürecini bypass etmek için AKP tarafından çıkarılan torba yasanın 2872 sayılı Çevre Kanunun Geçici 3. Maddesi’nde “…planlama aşaması geçmiş ve ihale süreci başlamış olan…” ibaresi getirilmişti. Anayasa Mahkemesi, maddeyi anayasaya aykırı bulunarak 3 Temmuz 2014 tarihinde iptal etmişti.

3. Köprü, 3. Havalimanı, Akkuyu..
Çevresel ve ekolojik yıkımla doğrudan ilgisi bulunan 3. Köprü, 3. Havalimanı, Ilısu Barajı, Akkuyu nükleer santrali gibi mega projelerin ÇED süreçlerine tabi tutulmadan yapılmasını sağlayan bu maddenin kaldırılmasıyla, henüz üretim veya işletmeye alınmamış yani tamamlanmamış olan bütün projeler için yeniden ÇED zorunlu hale gelmiş oldu.

politeknik.org.tr


Spread the love