120 Dava’da 100 HES’e Yürütmeyi Durdurma Kararı Çıktı
Spread the love

HES karşıtlarını enerji şirketlerince yönlendirilen ‘seyyar gruplar’ olarak tanımlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan ‘enerji sorusu’. DEKAP, enerji konusunda ilgili bakanlıktan daha fazla ön plana çıkmakla eleştirilen Bakan Eroğlu’na, “nedir bu enerji politikalarındaki vazgeçmez ve dayatmacı tutumunuzun altındaki düşünce?” diye sordu. 

Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke genelindeki HES’lere karşı mücadele yürüten Derelerin Kardeşliği Platformu, HES karşıtları, akademisyenler ve bilirkişilere yönelik ağır suçlamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, enerji politikalarını sordu. 

TÜRKİYE’NİN ENERJİ TABLOSU
DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kayıtlarına göre, Türkiye’de bugün için  94’ü termik, 543’ü hidrolik, 156’sı da diğer yenilenebilir enerji (rüzgar, jeotermal, biyokütle, biyogaz ve çöp gazı) kaynaklarına dayalı 793 elektrik üretim santrali inşa edildiğini belirterek, inşa halindeki santrallerin toplam kurulu gücünün 40 bin 34,9 Megavatı (MW) bulduğunu, bu santraller tamamlandığı zaman Türkiye’nin şu anda 53 bin 560,7 MW olan kurulu güç kapasitesi 93 bin 595,6 megavata ulaşmış olacağını kaydetti. 

BAKAN EROĞLU’NA ‘NEDİR BU ENERJİ DAYATMASI’ SORUSU
Enerji konusundaki tablonun bu şekilde olduğunu kaydeden Şan, Bakan Eroğlu’na seslenerek, “DSİ kökenli bir bürokratsınız, ancak enerji konusunda Enerji Bakanlığından daha çok ön plana çıkıyor, enerji yatırımlarını savunuyorsunuz! Kaç dönemdir yürüttüğünüz Çevre ve Orman Bakanlığı ve ardından da Orman ve Su İşleri Bakanlığı göreviniz var? Her iki bakanlığın da kuruluş ilkelerine baktığımızda normalde bu projeler ve çevresel etkileri konusunda karşı bir duruş ortaya koymanız gerekir. Nedir bu enerji politikalarındaki vazgeçmez ve dayatmacı tutumunuzun altındaki düşünce?” sorusunu yöneltti. 

120 DAVA AÇILDI, 100 HES’E YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI
Yenilenebilir enerji ve kalkınma sorunlarının ele alındığında, yapılmakta olan bir çok HES projesinin özellikle de çevreye, doğal yaşam alanlarına, koruma öncelikli doğal alanlara ve SİT alanları ile vahşi yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiğini öne süren Şan,  “Siz projeleri savunurken bunların olmadığını, bu tür etkileşimler olmayacağını söylüyor ve savunuyorsunuz. Oysaki bugüne kadar, elimizdeki verilere göre bu projelerin yapıldığı alanlarda yaşam alanlarını oluşturmuş, yerleşim yerlerini, köylerini ve hatta beldelerini kurmuş köylüler ve yerel halk tarafından mahkemelerde açılmış 120’nin üzerinde dava olduğunu görüyoruz. Bunlardan 100’e yakını da ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ gibi kararlarla sonuçlanmış!” diye konuştu. 

KÖYLÜLER ENERJİ LOBİSİNE Mİ ÇALIŞIYOR
Yargı kararlarındaki en ilgi çekici noktanın, dava açılmış olan bütün bu projelerin başta hukuka, yasa ve yönetmelikler ile uluslararası anlaşmalara açıkça uygun olmadığının, bilirkişilerce hazırlanan raporlarla ortaya konulması olduğunun altını çizen Şan, Bakan Eroğlu’na, “Sizce Bağımsız Yargı organları olan mahkemeler, taraflı mı karar veriyor? Yargı kararları, bilimsel raporlar ve yaşanan tepkiler hiç mi önemli değil. HES’lere karşı tepki koyanları, çevrecileri, yaşam savunucularını ve hepsinden önemlisi köylüler ile canla başla mücadele eden yerel halkı, yaptığınız çeşitli açıklamalarda veya bu yönde yapılan ve sizin de sessiz kalarak onaylar göründüğünüz, ‘çapulcu, vatan sevmez veya lobilerle ilişkili’ şeklindeki nitelemelerle eleştiriyorsunuz. Peki, özellikle de HES’lere karşı alınan bu yargı kararları sonrasında yargı organlarını da aynı kefeye mi koyuyorsunuz? HES’lere karşı mücadele edenler ‘vatan sevmez’ ise onların haklılığını ortaya koyan Mahkemeler ne o zaman?” sorularını yöneltti. 

İŞTE DEKAP’IN BAKAN EROĞLU’NU TERLETECEK HES SORULARI
-HES’lerin ülke ekonomisine, kalkınmaya katacağı devinimden ve katkılardan söz ederken; bilimsel raporlar ve yargı kararlarıyla ortaya konan telafisi güç ve imkansız zararlar karşısında, bu alanların turizme, eko-turizme veya ekolojik-organik tarıma açılması ile sağlanacak kalkınma yada ekonomik kazançlar konusunda karşılaştırmalı herhangi bir fizibiliteniz var mı, oldu mu veya olacak mı?


Kaynak: Yusuf Yavuz / kesfetmekicinbak.com

Spread the love