Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

1 Kasım seçim sonuçlarında teknik veriler


AKP 7 Haziran’dan yaşadığı sandık yenilgisini, yeniden tek başına iktidar olacağı yeni bir seçim süreciyle planladı. 7 Haziran’ın ardından başlatılan savaş ve katliam dolu 5 aylık bir süreç 1 Kasım’da AKP’nin sandıkta istediği hedefi elde etmesiyle sonuçlandı.

Mecliste partilerin oy oranları, milletvekili sayıları
Sandıkların büyük oranda açılmasıyla elde edilen, henüz resmi olamayan veriler 1 Kasım 2015 seçimlerinden AKP’nin oy arttırmasıyla sonuçlandı. Oy oranını %8’den fazla bir oranda arttıran AKP, %49,4 oy oranına ulaştı. CHP 7 Haziran seçimlerindeki oy seviyesine yakın %25,5 lik oy oranında kaldı.

MHP ise %4,5’lik sert bir düşüş yaşadı, oy oranı %12’ye geriledi.

HDP ise 7 Haziran’da ulaştığı %13,2’lik oy oranından %10,7’ye gerilese de seçim barajını geçti.

İlk sonuçlara göre meclis içerisinde AKP’den 315, CHP’den 133, HDP’den 61, MHP’den 41 milletvekili yer alacak.

5 aylık savaş ve katliam planının oy yansıması
Seçimlere katılım oranı 7 Hazirana göre bir miktar artış göstererek %85,49 seviyesine çıktı. AKP oylarına 4,5 milyona yakın yeni oy kattı. Bu ‘yeni’ oyların yaklaşık 2 milyon’u MHP’den geldi.

CHP’nin oy artışı 500 bin seviyesinde kaldı. HDP’de oy kaybı 1 milyon seviyesinde oldu.

MHP eridi, AKP topladı
AKP 7 Haziran seçimleri sonrası savaş politikaları ve Tuğrul Türkeş operasyonu ile göz diktiği MHP oylarını kazanmış oldu. 7 Haziran’da MHP’ye oy veren seçmeler tercihini AKP’den yana kullanarak tek başına iktidarın yolunu açmış oldu. AKP’deki oy artışını etkileyen bir diğer neden de geçtiğimiz seçime birlikte giren ancak bu seçimde ayrışan SP-BBP koalisyonundaki erimenin doğrudan AKP’ye kayması.

Batıda ve büyükşehirlerdeki Kürt seçmenden AKP’ye geri dönüş
HDP 7 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 14 ilin 12’sinde oy kaybı yaşayarak birinci parti oldu. Kars, Ardahan başta olmak üzere Diyarbakır, Ağrı, Iğdır, Van, Adıyaman, Batman, Mardin, Tunceli, Muş, Bitlis ve Hakkari’de oy kaybı 300 bin oldu. 300 binden fazla oy kaybı ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Mersin’den oluşan 8 büyükşehirde gerçekleşti. Bu illerdeki kaybın büyük bölümünün Kürt seçmenlerin yaşadığı ilçelerde gerçekleşti. Geri kalan 300 binden fazla kayıp ise Türkiye’nin diğer illerine yayılarak gerçekleşmiş oldu.

Geçersiz oylarda büyük fark
7 Haziran seçimlerinde, Türkiye genelinde 1 milyon 357 bin oy geçersiz sayılmıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise 573 bin oy geçersiz sayıldı. Böylelikle geçersiz oylar 800 bin yeni oy etkisi yaratmış oldu. Yaklaşık 370 bin seçmen bu seçimlerde ilk kez oy kullandı. Kullanılan oy sayısı ise yaklaşık 400 bin arttı.

politeknik.org.tr


Exit mobile version