Karadeniz’de talan bitmiyor: Hopa Sahili’ne dolgu planı
Spread the love

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hopa sahilini doldurulmasını amaçlayan imar planlarını askıya çıkardı. Sahili yok edecek projeye halk itiraz ederken Hopa Belediyesi sessizliğini koruyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Artvin İl Müdürlüğü “Artvin İli Hopa İlçesi Kıyı ve Sahil Düzenlemesi Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı” ve “Artvin İli Hopa İlçesi Kıyı ve Sahil Düzenlemesi Amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı”nı 14 Mayıs’ta askıya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 6 Mayıs 2020’de onaylanan planlar, Hopa sahilinin doldurulmasına izin veriyor.

Plan güncel harita bilgileri kullanılmadan, fizibilite, etüt çalışması yapılmadan, hukuki şartları yok sayarak hazırlanırken Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu da alınmadı.

Sahile hançer, dolguya fuar alanı

Hopa’nın en batısında yer alan Sugören Mahallesi ile Liman girişi arasına 3400m uzunluğunda 100m açıklığa kadar toplamda 34.4 hektarlık alan (344.000 m2) “fuar, panayır ve festival alanı” olarak belirlendi.

Halihazırda, Sundura Deresi ile Sugören Mahallesi arasında hukuksuzca doldurulan yaklaşık 127.000 m2 – 650.000 m3 ‘lik alan planla birlikte resmileştirilmiş olacak.

Plan hayata geçerse, Hopa Limanı-İskele ve Sugören Mahallesi bölümlerinde 250.000 m2 ‘lik yani yaklaşık 30 futbol sahası büyüklüğünde bir alan doldurulmuş olacak. 1.350.000 m3 ‘lük bu dolgu yaklaşık 67 bin 500 hafriyat kamyonu seferinin Hopa sokaklarında dolaşması ve doğal yaşam alanlarında yeni taş ocağı açılması anlamına geliyor.

Karadeniz Sahil Yolu projesiyle diğer Karedeniz kentlerinde olduğu gibi deniz ile bağı kısmen koparılan Hopa, plan hayata geçerse bir sahil kenti özelliğini de büyük ölçüde yitirmiş olacak.

CHP’li belediye planı uygulamak istiyor

Hopa Belediyesi 2019 yerel seçimlerinden önce AKP’nin yönetimindeydi. Projenin AKP döneminden kalma olduğunu söyleyen CHP’li Belediye Başkanı, onaylanan planın revize edilmesinin uzun zaman alacağını, planla birlikte mevcut sahil dolgusu üzerinde bulunan tesislerin kendilerine devredilebileceğini belirterek talan hazırlığına sessiz kalıyor.

”Talan projelerinin onaylanması Hopa halkının yaşam hakkının gasp edilmesidir”

Konuyla ilgili açıklama yapan Hopa Halkevi temsilcisi Kamil Ustabaş şunları söyledi:

“Seçim döneminde halkçı, demokratik ve doğaya duyarlı olacağımızın sözünü hep birlikte verdik. Ancak belediyenin bu sözleri unutup projenin onaylanmasını istemesini sorgulamak gerekli. Doğanın ne kadar önemli olduğunu pandemi sürecinde bir kez daha anladık. Bu yüzden dolgu projesi gibi doğa talanı projelerinin onaylanması Hopa halkının yaşam hakkının gasp edilmesidir. 2015 yılında ilçemizde yaşanan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği selden hiç ders alınmamış demektir.

Doğu Karadeniz kıyıları Hopa başta olmak üzere her yıl etkili yağışların ve takiben sellerin görüldüğü bir bölge. Şiddetli yağışların oluşturduğu taşkınların nedenlerinden biri de doğanın zararları hesap edilmeden yapılan Karadeniz Sahil Yolu. Sahil yolu sonrası sahilin yeniden doldurulmak istenmesi, köylerimizi de dolgu malzemesi için taş ocaklarıyla kaplayacaktır. Hopa halkı ne yapacak yeniden dolgu olduktan sonra, denizi görmek için taksi mi tutacak?”

Hopalılar sahili tahrip edecek proje için dava açmaya hazırlanıyor.

politeknik.org.tr


Spread the love