Beyaz Baretin Kadrajı 4. Ödüllü Fotoğraf Sergisi: “Çıkar telefonunu”
Spread the love

Politeknik’in bu yıl 4’üncüsünü düzenlendiği Beyaz Baretin Kadrajı Ödüllü Fotoğraf Sergisi başvuruları başlıyor. Serginin bu yılki konusu ülkede yaşanan derin ekonomik krizle birlikte karşılaşılan zorluklar, zorluklara verilen kişisel/kitlesel itirazlar, direnişler. Serginin teması ise “Çıkar telefonunu”.

Mühendislerin, mimarların, plancıların gözünden kadraja girenleri bir araya getiren ve her yıl farklı bir tema ile düzenlenen Beyaz Baretin Kadrajı 4. Ödüllü Fotoğraf Sergisi’ne başvurular başladı. 31 Mart’ta başlayan sergi başvuruları 30 Eylül’de son bulacak.

Bu yıl serginin konusu ekonomik krizle birlikte karşılaşılan zorluklar, zorluklara verilen ya da vermek istediğimiz kişisel/kitlesel itirazlar, direnişler ve zorluklarla başa çıkma çabalarımız oldu. Tam da bu yüzden zamandan, yaşamdan kopuk ifade edilen, iktidarın ekonomi politikalarını savunma cümlesine dönüşen “çıkar telefonunu” söylemi, biraz da ters yüz etmek amacıyla tema olarak belirlendi.

Son başvuru tarihi 30 Eylül

Sergiye, her mühendis, mimar, plancı, en fazla 5 fotoğraf gönderebilecek. Teknik şartnamede belirtilen fotoğraf boyutları, çözünürlük, nitelik şartları sağlanması koşulu ile fotoğraf tekniği serbest olacak. Katılım şartlarının tüm detayları ve sergiye katılmak için beyazbaretinkadraji.net web adresine başvurulacak .

Ödüllü fotoğraf sergisi için son başvuru tarihi 30 Eylül 2022. Mühendis, mimar ve fotoğraf sanatçılarından oluşan seçici kurulun değerlendirmesiyle seçeceği ilk 6 fotoğraf sahibine 1 yıllık Magma Dergisi üyeliği ve ilk 3 fotoğraf sahibine Politeknik Mühendis Kalemi hediye edilecek.

Politeknik’in sergi için meslektaşlarına yaptığı çağrı şöyle:

Beyaz Baretin Kadrajı 4. Ödüllü Fotoğraf Sergisi: “Çıkar telefonunu”

Bir önceki günün gündemi bir sonraki gün eskiyor gibi. Yaşamlarımızı derinden etkileyen gündemlerle yaşayıp gidiyoruz. Covid-19 pandemisi Dünya’da nasıl kalıcı sonuçlar açığa çıkardı, çıkaracak derken, bir sabah savaşla gözümüzü açtık.

Hızla artan döviz kurları, sürekli fırlayan fiyatlar, zamlar, pul olan paralarımız, maaşlarımız, ayçiçek yağı kuyrukları… Sohbetlerde elektrik faturalarımız, market pazar alışveriş tutarlarımız, benzin fiyatları, telefon ve bilgisayar ihtiyacının bir kabusa dönüşmesi… Daha az sosyalleşme, gezme tozma…

Neyse ki direnişler var! Yakın zamanda umut olan, dijital platform çalışanı kuryelerin, tekstil sektöründe çalışan işçilerin, Migros depo işçilerinin direnişleri… Neyse ki dayanışma var! İşçilerle yan yana olanların, direnişlere omuz vererek kazanıma götürmek isteyenlerin dayanışması. Neyse ki kadınların isyanı var! 8 Mart’ta yasağa, barikatlara, polis saldırısına rağmen Taksim sokaklarını yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı dolduran, coşkuyla umudu büyüten kadınların feminist isyanı. Bu anların kareleri geldi aklımıza değil mi?

Hoşnutsuzluklarımızı, itirazlarımızı dile getirdiğimizde, “çıkar telefonunu” diyenler var bir de. Neyse ki hak ettikleri cevapları alıyorlar çoğu zaman.

Bomboş, mesnetsizce ifade edilenin tersine, geçim derdimizi, hayat pahalılığını, yoksunluklarımızı, itirazlarımızla, direnişlerimizle, dayanışmamızla harmanladığımız kareler için çıkaralım telefonları, kameralarımızı, çevirelim kadrajımızı!

Yaşamımızı, ufkumuzu telefonumuzun markasıyla sınırlandıranlara karşı halimizi, ahvalimizi belgelemek için “Çıkar telefonunu!”

Beyaz Baretin Kadrajı’nın 4’üncü ödüllü fotoğraf sergisi için mühendislere, mimarlara, plancılara çağrımız var: Kameralarımız, telefonlarımız hakikati çeksin!

Serginin seçici kurulu ise şöyle:

politeknik.org.tr


Spread the love