Hava kirliliği İran’ın başkentini kapladı, trafik kısıtlamaları da bu yoğun kirliliği temizlemekte başarısız olunca okullar 20 Aralık’tan itibaren 4 gün art arda kapatıldı. Bu süre sonunda okulların tekrar açılıp açılmayacağı henüz belirtilmedi.
Kirlilik Tahran dışında İsfahan, Urumiye, Tebriz ve Meşhed’i de etkiliyor.
Acil servis sözcüsü Mojtaba Khaledi, acil servis çağrılarının geçen haftaya göre %20 arttığını ve acilde kalp krizi vakalarının iki katına çıktığını söyledi. Acil tıbbi müdahaleler için sokaklara ambulanslar yerleştirildiğini ekledi. Çocuklar, yaşlılar, ve özellikle solunum problemi yaşayan kişilerin evde kalmasını tavsiye etti.
Tahran çevresinde kirlilik yayan maden ve fabrikalar da geçici süreliğine kapatıldı.
9 milyonluk şehrin mevcutta trafik kısıtlaması olan 2 bölgesi var iken, kirlilik seviyesi yükselince kısıtlama tüm şehre yayıldı ve süre uzatıldı . Uygulamaya göre plaka numarasına göre her iki araçtan biri trafiğe çıkabiliyor.
Hava kirliliği Tahran’ı son yirmi yıldır, kış aylarında daha kötü olmak üzere etkiliyor. Yerel yetkililer ve hükümet yetkilileri problemi çözmedeki başarısızlıkla ilgili birbirlerini suçluyor.
Yetkililer Tahran sokaklarına akan 5 milyon aracın -%90’ı yüksek benzinle çalışan İran üretimi araçlar- başa çıkılması kolay olmayan bir sorun teşkil ettiğini söylüyor.
Yetkililer havadaki en ince ve zararlı partikül PM 2.5 (1) seviyesinin m3 başına 160 mikrogramla 19 Aralık’tan itibaren sağlıksız bir seviyeye ulaştığını söylediler. Bu seviye Dünya sağlık örgütünün tavsiye ettiği 24 saat içinde 25 mikrogramlık seviyenin altı katından daha fazla.
(1) PM2.5, 2.5 mikrometreden (İnsan saçının %3’ü çapında) küçük ancak elektron mikroskobuyla tespit edilebilen, solunabilen partikülleri ölçen bir ölçüm sistemi
*Dailymail’den alınan haber, endüstri mühendisi Umut Önür tarafından politeknik.org.tr için çevrilmiştir.