Yeşil Yol isyanı büyüyor

Yeşil Yol Projesi’ni istemedikleri için saldırıya uğrayan Samistal Yaylası köylülerine sahip çıkan, doğayı katleden Yeşil Yol projesine dur diyen binlerce yaşam savucusu Taksim Galatasaray’a yürüdü.

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birleştirmek için başlatılan ve doğal yaşam alanlarını tahrip ettiği için Rize Çamlıhemşin’de halkın direnişiyle karşılanan Yeşil Yol projesine karşı bugün (12 Temmuz) binlerce kişi Beyoğlu Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Fırtına İnisiyatifi çağrıcılığında yapılan eylemde, Rize Çamlıhemşin Samistal Yaylası’nda dün (11 Temmuz) projeye karşı çıktığı için yol çalışmalarını engellemeye çalışan köylülere yapılan jandarma saldırısı protesto edildi. İstanbullular, Artvin’den Samsun’a 2 bin 600 kilometre boyunca Karadeniz yaylalarını birleştiren ve yaylaları, meraları ranta açacak olan Yeşil Yol Projesi’ne karşı “Yol yeşilken geri dönün” çağrısı yaptı.

‘Toprağımız, kültürümüz bir dozer ile yerle bir edilmek isteniyor’
Galatasaray Lisesi önünde Fırtına İnisiyatifi adına yapılan basın açıklamasında “Samsun Çarşamba’dan başlayarak sahile hiç inmeden 1500-2000 metre yükseklikten geçecek 2600 kilometrelik Yeşil Yol ile dede yadigarı, tabiat emaneti ve bin yıllık toplumsal tarihin işlendiği taşlarımız, toprağımız, dağlarımız ve kültürümüz herhangi teknik, bilimsel, veya ekolojik denge hesaba katılmadan, bir dozer ile yerle bir edilmek istenmektedir” denildi. Projenin ‘turizm ve hizmet’ nedeni ile planlamadığı, yayla ve meraların ranta ve imara açılmasına neden olacağı, bölgeyi yol güzergahında bulunan maden yataklarının işletilmesi ve nakliyatı faaliyetlerine açık bir hale getireceği ifade edildi.

‘Bizlerin iradesi şu anda yaylalarda iş makinelerine karşı duruyor’
Fırtına Vadisi’nin hem doğal SİT alanı hem de Milli Park olduğu, konuyla ilgili devam eden iki dava da varken korunan bu alanlarda yolun inşa edilmesinin kesinlikle hukuksuz olduğu belirtildi. Sahil yolu örneğinde olduğu gibi projenin birçok etap halinde ayrı ayrı devam etmekte olduğu bu yöntem ile 2600 kilometrelik ve 8 ili ilgilendiren projenin ÇED sürecinden kaçırıldığı ifade edildi. Rize Valisinin yanına aldığı 4 muhtar ile hukuki, meşru hiç bir geçerliliği olmayan, Yeşil Yol’un yapılacağına dair imzalanan belge hatırlatılarak “Belgenin içeriği, Fırtına Vadisi’nde yaşayan bizlerin iradesi değildir. Bizlerin iradesi şu anda Kavrun, Avusor ve Samistal yaylalarında iş makinelerine karşı duruyor” denildi.

‘Yol yeşilken geri dönün!’
Çalışmanın sonlandırılmasının talep edildiği açıklama “Biz bu projenin bir sonraki adımların öncüsü olduğunu, nelere alt yapı oluşturacağını, o yeşil yolların kenarında, kıyısında nelerin olup biteceğini, yaylalarımızı nasıl bir karanlık geleceğin beklediğinin farkında olan insanlar olarak bu projeye karşı çıkıyoruz Bizler bu yolu yaptırmayacağız!” sözleri ile bitirildi,  “Yol yeşilken geri dönün” çağrısı yapıldı.

yesil-yola-dur-de-eylemi-12-07-2015-15 yesil-yola-dur-de-eylemi-12-07-2015-6 yesil-yola-dur-de-eylemi-12-07-2015-13 yesil-yola-dur-de-eylemi-12-07-2015-12 yesil-yola-dur-de-eylemi-12-07-2015-1ozen-yesil-yol-12-7-2015-12

Kaynak: Politeknik, Sendika.Org