Ulukışla Maden Havzası köylüleri arazilerini siyanürlü altın için şirketlere satmaya hazırlananlardan hesap sordu.
12.08.2009 Çarşamba günü Niğde İl Genel Meclisi Toplantısı’nda gündeme alınan Gümüştaş Şirketine “siyanür liçi” yöntemiyle maden ayrıştırma tesisi kurulması için satılacak arazi ihalesini durdurmak için başta Hasangazi,Porsuk Köylüleri olmak üzere çevre köylerden gelen halk günün erken saatlerinden itibaren Niğde Şehir merkezinde toplanmaya başladı. Saatler 09.30 gösterirken İl Özel idaresi önünde polis barikatıyla durdurulan kitle sloganlarla caddeyi kapatıp, temsilcilerini İl Genel Meclisi toplantısına gönderdi.
Meclis toplantısında “ihaleye girecek kişi ve tüzel kişilikler” katılmadığı gerekçesiyle ihalenin ertelenmesi kararına tepkilerini “yapılan iş ve işlemlerin hukuka aykırı olduğu, tarımsal amaçlı sulama için kamulaştırılan bahse konu arazinin siyanürcü maden şirketlerine her ne ad altında olursa olsun sattırmıyacaklarını, yaşam ve tarım alanlarına yönelik açık tehdit yaratanlara anladıkları dilden cevap vereceklerini” söylediler.
Toplantıdan ayrılan temsilciler İl Özel idaresi önünde bekleyen 200’ü aşkın kitleyle sloganlar atarak Niğde Hükümet Meydanına doğru yürüyüşe geçtiler. “Susma Haykır Siyanüre Hayır”, “Siyanürcü Şirket Memleketi Terk Et”, “Ölüler Altın Takamaz”, “Niğde Uyuma Toprağına Sahip Çık”, “Suma Sustukça Sıra Sana Gelecek”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganlarıyla çınlattıkları Niğde hükümet meydanında, “Ulukışla Maden Havzası Köy Meclisleri” adına Hasangazi Köy Muhtarı Ahmet KİPER bir basın açıklaması yaptı.
Yaşanan sürecin her yönüne bildik bilmedik tüm taktiklerle müdahil olunacağını, yaşam haklarına yönelik bu ve buna benzer saldırılara tek yumruk, tek yürek karşı koyacaklarını belirten Kiper, “yöre halkı rahat uyuyana kadar, kimseye rahat uyku yok” diyerek sözlerini “bizi yönettiklerini zannedenler, toprağımızı tarımsal amaçlı sulama göleti yapacağız aldatmacasıyla kamulaştırıp, gölet inşaatı yüzde yüz tamamlanmadan arta kalan 27 dönüm araziyi de siyanürcü şirkete peşkeş çekme gayreti ile gölette biriken suyu siyanürle maden ayrıştırma işletmesinde kullanılacağı gerçekliğini çırılçıplak ortaya koymuşlardır. Buna müsaade edenlerin ve bu karara imza atanların iki tarafta da yakalarını bırakmamak boynumuzun borcudur” diyerek sözlerini tamamladı.
Niğde Eğitim Sen ve Niğde Çevre ve Kültür Derneği üyelerinin de destek verdiği eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.