TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Kobane’de yaptığı incelemeler sonucunda ön rapor hazırladı. İKK, savaşla birlikte kentin altyapı ve üst yapılarının büyük oranda yok olduğunu yeni bir Kobane’nin ortak akılla inşası için dayanışmayı büyüteceğini ilan etti.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), savaş sonrası Kobane kentinin durumunu, kentte yaşanan sorunları ve kentin yeniden inşaa sürecine dair görüşlerini rapor halinde yayımladı. Diyarbakır İKK üyelerinden oluşan 12 kişilik heyetin Kobanê’de yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan rapor dün (21 Şubat) İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Yapı stoğunun %80’i yıkılmış durumda
Basın toplantısında konuşan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Turan Kapan, teknik inceleme sırasında kendilerine Kobanêli bir makina mühendisi, bir inşaat iühendisi ve bir iletişim mühendisinin kendilerine eşlik ettiğini belirtti. Kobane’de alt ve üstyapıları incelediklerini açıklayan Kapan kentin şuanki durumu için “DAİŞ saldırısından sonra kentteki yapı stoğunun yaklaşık %80’i yıkılmış ve yakılmış olduğu tespit edilmiştir. Ağır hasar gören bu yapıların tekrar onarılması veya bu haliyle yerleşime açılmasının ekonomik olmadığı tespit edilmiştir. Savaşın ağır izlerin taşındığı bazı alanlar açık hava müzesi olarak planlanabilir.” ifadelerini kullandı.
Başlıca sorunlar su, gıda, barınma, enerji ve sağlık
İKK’nın raporunda savaşla birlikte su, gıda, barınma, enerji ve sağlık başlıklarında sorunlar yaşandığını yeniden inşaa sürecinin acilen başlaması gerektiğini belirtildi. Enerji nakil hatlarının, su temini sağlanan kuyuların IŞİD tarafından yerle bir edildiğini açıklayan Diyarbakır İKK ağır silahlarla düzenlenen saldırılarda kentin bütün altyapı hizmetlerinin (yol, su, kanalizasyon) yok olduğunu belirtti. Yayımlanan raporda ayrıca kentte savaş esnasında 5000 kişinin olduğu, şu an yaklaşık 10.000 kişinin yaşadığı bu nedenle barınma sorununa geçici çözümlerin de getirilmesinin öncelikli olduğu ifade edildi.
“Kobane mekan, kimlik ve ekolojik temelde inşa edilecek”
TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Turan Kapan hazırladıkların raporun son kısmında yeniden inşaa sürecine dair öneriler geliştirdiklerini ve sürecin el birliğiyle kurulacağını açıkladı. Kapan “Geri dönüşlerin örgütlenmesinde ve yeniden inşa sürecinde “neoliberalizm” politikaları değil, mekan, kimlik ve ekolojik kentte yaşayan insanların özgür iradesi ve öz yönetimiyle gerçekleştirilmelidir. Kentin şu anki halinin, her sokağının veya önemli yerlerinin fotoğraflanarak, geleceğe bellek oluşturulması açısından bir veri olarak saklanmalı ve yeniden inşa sürecinde bunun yerinde sergilenmesi önerilmektedir.”
TMMOB Diyarbakır İKK’nın Kobane İnceleme Raporu için tıklayınız
politeknik.org.tr