Maden ocaklarında ruhsat devri: Listede Soma Holding de var

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), aralarında Soma Holding’in Eynez’de 301 işçiyi katlettiği maden ocağının da olduğu ruhsat sahalarının devri ile ilgili ilan verdi. AKP, yeni katliamlara davetiye çıkarıyor.

Yeraltı maden ocaklarında yaşanan katliamlara, kar hırsıyla doğayı ve çalışanları yok sayan şirketlere rağmen AKP iktidarı, maden sahalarında ruhsat devri yapmaya devam ediyor. TKİ, Manisa-Soma linyitlerinin 139 milyon tonluk kısmını ihtiva eden 5 maden ocağı için 15 Mayıs’ta ihale yapacağını duyurdu. TKİ’nin ihale kapsamına aldığı beş saha arasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin elinde bulundurduğu ve sözleşmesinin devam ettiği Eynez’deki maden ocağı da bulunuyor.

AKP katliamda ısrar ediyor
AKP iktidarı, ruhsat devir ihalesine eklediği TKİ’nin sorumluluğunda bulunan Eynez maden ocağını 2009 yılında Park Holding’ten alarak Soma Holding’e devretmişti. TKİ, Soma Holding ile yıllık 1 milyon 500 bin ton üretim planı anlaşması yapmasına rağmen, Soma Holding 2012 yılında 3 milyon 816 bin 15 ton, 2013 yılında ise 3 milyon 566 bin 457 ton üretim yapmıştı.

Soma Holding’in işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını yok sayarak aşırı üretim yapmasını sorgulamayan AKP iktidarı, 13 Mayıs 2014’te 5’i mühendis toplam 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ocağını şimdi de TKİ üzerinden ruhsat devri yaparak halkın maden sahalarını şirketlere devredecek.

Maden Mühendisleri Odası: Yeni Soma’lara davetiye çıkarılıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Müsteşarı Fatih Dönmez, Soma Holding ile sözleşme altında bulunan sahanın, söz konusu sözleşme fesih edilerek ruhsat devir yöntemiyle ihale edileceğini de ifade etmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası şunları söyledi:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) yanlış yaptığını gizli olarak itiraf etmektedir. Çünkü bahsettiği tasfiye edilecek sözleşme aslında daha önce rödevans yolu ile yapmış oldukları özelleştirme uygulamasıdır. Ancak ETKB; bu özelleştirme ile yanlış yaptık deme cesaretini gösterememekte, yanlışı gizleyerek sadece sözleşmeyi tasfiye edeceklerini belirtmektedir. Haklı olarak sormak istiyoruz: Sözleşmeyi neden tasfiye ediyorsunuz? Bunun gerekçelerini kamuoyuna açıklamayacak mısınız?” TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak Bakanlığın Soma`da yaptığı rödevans sözleşmesine o zaman da karşı çıkmış, yanlış yapıldığını belirtmiştik. Ama Bakanlık uyarılarımızı dikkate almak yerine görmezden gelmeyi tercih etmişti.

İhale 15 Mayıs’ta
Türkiye Kömür İşletmeleri, ihaleye yabancı firmaların da katılabileceğini, geçici teminat bedelinin 20 milyon lira olduğunu belirtti. Maden sahalarının şirketlere devrine karşı çıkan Maden Mühendisleri Odası açıklamasında “Bu sahaların kullanılmadığı, değerlendirilmediği söyleniyor. TKİ’ye ait olup da kullanılmayan saha olamaz. Olsa olsa TKi’ye ait ama kullandırılmayan saha olabilir. Çünkü TKİ hükümet politikaları çerçevesinde faaliyet yürütür ve bir sahanın kullanılmaması TKİ’nin değil hükümetin tasarrufu kapsamında değerlendirilmelidir. Yeni Karadon, Kozlu ve Soma facialarına neden olunmamalı.” ifadelerini kullandı.

politeknik.org.tr