Teknoloji konferansında sahte kadın yazılımcılar

Dev.event teknoloji şirketinin Aralık ayında düzenleyeceği DevTernity teknoloji konferansında, sahte kadın yazılımcı konuşmacılar fark edildi. Teknoloji dünyasındaki cinsiyet eşitsizliği böylelikle bir kez daha gündem oldu.

meeting.skifft.com’daki habere göre 7-8 Aralık’ta yapılması planlanan DevTernity konferansı, programda yer alan yapay zekayla yaratılmış sahte kadın yazılımcı konuşmacıların fark edilmesiyle iptal edildi. Konferansın kurucusu Eduards Sizovs, gelen tepkileri genel anlamda konferansa saldırı olarak niteledi, özür dilemedi, kısa zamanda bir güncelleme yapacaklarını duyurdu.

AI yaratıcılığında sahte kadın katılımcılar

Bir arkadaşının konferansta konuşmacı olmasını heyecanla karşılayan yazılımcı Gergely Orosz, arkadaşının oturumu ile ilgili ayrıntılara bakmak isterken Anne Boyko adında bir kadın katılımcı dikkatini çekiyor. Programda Boyko, kripto alanının platformlarından biri olan Coinbase’de Ethereum katılımcısı ve mühendis ünvanıyla tanıtılıyor.

Dünya’da yaklaşık 12 Ethereum katılımcısının olduğunu, bu kişilerin hiçbirinin Coinbase’de çalıştığını duymayan Orosz, konuyu araştırmaya başlıyor ve Anne Boyko adında bir kişinin olmadığı sonucuna varıyor. Orosz, önceki dönemlerde yapılan DevTernity konferanslarında iki sahte kadın katılımcı daha buluyor.

Teknoloji dünyasında cinsiyet eşitsizliği

Teknoloji alanında cinsiyet dengesinin yok sayılması, teknoloji/bilişim etkinliklerinde kadın yazılımcılara yer verilmemesi son yıllarda yazılımcı kadınların tepkisiyle karşılaşıyor. Bu tepki sektörde en azından bazı hassasiyetlerin gelişmesine yol açtı.

DevTernity konferansındaki gelişmeler üzerine görüşlerine başvurulan, bir şirkette baş teknoloji sorumlusu olan Liz Fong-Jones, düzenleyicilerin cinsiyetçi açıklamalarıyla tanınan erkek katılımcıları tercih etmesinin ya da kadın katılımının olmamasının, konferansa davet edilenlerin, oturumlarda yer almamasıyla sonuçlanıyor diyor. Sahte kadın katılımcılar hem konferansa katılımı kolaylaştırıyor hem de sponsor sağlıyor.

Liz Fong-Jones, sahte kadın katılımcı yaratılmasının yalnızca etik bir problem olmadığını, aynı zamanda kadınların teknoloji sektöründeki varlığına zarar verdiğini ifade ediyor. Teknoloji alanında kadın olmanın, bu saldırılara karşı durmak anlamına da geldiğini sözlerine ekliyor.

Türkiye’de kadın yazılımcılar

Türkiye’de de durum farklı değil. Geçen yılın mart ayında Java Day İstanbul konferansının tamamıyla erkek konuşmacılardan oluşan bir görselinin sosyal medyada paylaşılmasından sonra başlayan tartışmalarda alandaki erkek egemenliği açığa çıkmıştı. Konferans komitesinde yer alan Hüseyin Akdoğan’ın cinsiyetçi ifadeleri tepkileri üzerine çekmiş, Java Day İstanbul komitesi kadın yazılımcılardan özür dilemiş ve Akdoğan’ın komiteden ayrıldığını duyurmuştu.

politeknik.org.tr