Site iconPoliteknik – Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları

OSTİM Davasında Bakanlığı Akladılar


Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde 20 can kaybına mal olan patlamaların tek sorumlusu gaz firması olarak gösterilirken, Çalışma Bakanlığı’nın kusursuz olduğu ileri sürüldü
 
Bilirkişi heyeti, organize sanayi bölgelerindeki patlamalarla ilgili raporu savcılığa teslim etti. Raporda, Çalışma Bakanlığı’nın 2007 yılından beri denetim yapmamasının patlamayla bir bağlantısının olmadığı kaydedildi.
Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği iki patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, tüm “kusur” oksijen tüplerine sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) basan Ersoylar Gaz Sanayi firmasına çıktı.
Raporda, patlamanın yaşandığı Metsan ve Özkanlar firmaları “kusurlu” bulunmazken yeterince denetim yapmadığı için eleştirilen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için yalnızca “yapması gerekenleri tam yerine getirmediği için kamusal eksiklik olduğu” saptamasına yer verildi. Raporda, Çalışma Bakanlığı’nın 2007 yılından beri denetim yapmamasının patlamayla bir bağlantısının olmadığı kaydedildi.
Gaz firması sorumlu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 3 Şubat 2011’de 20 işçinin ölmesi ve 53 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan iki patlamaya ilişkin yürüttüğü soruşturmada sona gelindi. 6 kişilik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporları savcılığa teslim etti. İki raporda, tüm sorumluluk EPDK’den izin almadan oksijen tüplerine sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) doldurarak satışını yapan Ersoylar Gaz firmasına yüklendi. Raporun “sonuç ve kanaat” bölümünde, Ersoylar Gaz ortağı ve sorumlusu Kasım Ersoy, “lisanssız olarak doğalgaz satışı ve dağıtımını yapmak ve bu amaçla oksijen tüplerine doğalgaz doldurulması, boşalan bu tüplere yeniden oksijen doldurulması talimatlarını vermekten dolayı asli kusurlu” bulundu.
Ersoylar’ın kimya mühendisleri Burhan Koç ile Bahadır Esendik de asli kusurlular arasında yer aldı. Patlamaya neden olan tüplerin dağıtımını yapan Ersoylar’ın satış sorumlusu Ali Bayındır ile çalışanı Hüseyin Erdem ise “tali kusurlu” bulundu. Bilirkişi raporlarında, Özkanlar Sanayi’nin ortakları Ayhan Özkan, Aydın Özkan ve Cengiz Özkan ile Metsan’ın ortağı Numan Güleç’ın sorumluluğunun olmadığı ise “işyerinde iş güvenliğine aykırı hususlar ve ihmaller olsa bile incelemelerimize ve araştırmalarımıza göre meydana gelen patlamayla ilgili olmadığından (…) kusur beyanı söz konusu değildir. Her türlü iş güvenliği önlemlerini yerine getirse ve standarlara uysa bile bu patlama yine de gerçekleştirdi” ifadeleriyle açıklandı. Oysa ön bilirkişi raporunda, Numan Güleç’in “yeterli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamaktan dolayı kusurlu olduğu” belirtilmişti.
Raporda ayrıca kamu kurumlarının eksikliklerine işaret edilirken mevzuatın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması açısından yetersiz kaldığı vurgulandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince yapılması gereken denetimleri yapamaması, OSB içindeki OSB yönetimlerinin yeterince organize olamamasının iş sağlığı ve güvenliğinin yetersiz kalmasına neden olduğu aktarılan raporda, şunlar anlatıldı:

Kusur var suç yok
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından bu işyerine 2007’den bu yana herhangi bir denetim yapılmaması kamusal anlamda bir eksiklik olmakla birlikte olayın meydana gelmesiyle bir bağlantısı söz konusu değildir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da ruhsat/lisans verdiği firmalarda ve piyasa denetim ve gözetimi konularında yapması gerekenleri tam olarak yerine getirememesi de kamusal bir eksikliktir. Belediyelerin denetim ve kontrolü mezvuat gereği OSB’leri kapsamamaktadır. OSB yönetmeliğine göre OSB yönetimlerinin de firmalara iş sağlığı ve güvenliği açısından herhangi bir denetim yapması söz konusu değildir.”
3 Şubat’ta organize sanayi bölgesinde meydana gelen patlamaların ardından büyük bir şok yaşanmış, ortalık adeta savaş alanına dönerken kısa bir süre içinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği anlaşılmıştı.
Kaynak: Cumhuriyet 

Exit mobile version